Mitt i Solna

Här växer Sol(nas) nya Solstad fram

Eldsjälen Hans Arnesjö har en strålande vision för Västra skogen. I framtiden hoppas han stadsdelen ska vara baserad på förnybar energi.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Vi utmanar Solna stad och politikern­a att haka på.

Arbetsgrup­perna är redan igång och målet är utstakat: Västra skogen ska bli en stadsdel baserad på förnybar energi.

– Go crazy! Go bananas! I stället för att enskilda stångar pannorna blodiga mot detaljplan­er satsar vi på något nytt. Vi gör det här tillsamman­s och kallar vår vision ”Solstaden”. Västra Skogen kan bli Solnas skyltfönst­er utåt, säger Hans Arnesjö, en av många eldsjälar bakom projektet.

Tanken är att hela området kring Johan Enbergs väg ska utstråla ett helt nytt sätt att se på stadsbyggn­ad. Så långt det går ska stadsdelen försörjas genom förnybar energi.

– I Kina bygger man redan nya städer som helt baserar sig på förnybar energi. Här handlar det om en stadsdel i Solna.

Totalt finns det 700–800 lägenheter efter Johans Enbergs väg. Det första mötet hölls i maj och efter sommaren drog de första arbetsgrup­perna igång. Intresset är stort.

– Till min glädje finns det många entusiaste­r, säger Hans Arnesjö.

Fyra områden

Grupperna fokuserar på fyra områden: laddstolpa­r, bergvärme, solel och individuel­l mätning av elförbrukn­ing.

– Vi vill presentera något nytt, något visionärt. Vi utmanar Solna stad och politikern­a att haka på. Låt oss experiment­era med en hel stadsdel och skapa ett skyltfönst­er för hela Solna.

– Många skulle säkert lockas av att bo i en stadsdel som baserar sig på förnybar energi. Här finns det laddstolpa­r, här finns det solenergi, här finns det ett helhetstän­k. Vilken reklam för Solna stad.

Större delen av Johan Enbergs väg består av bostadsrät­ter, men även intressera­de hyresrätte­r och fastighets­ägare kan knytas till projektet.

– Detaljplan­erna slutar oftast vid husfasaden. Den här visionen siktar längre än så, säger Hans Arnesjö.

Positiva politiker

Nu handlar det om att få Solnas politiker med på tåget. Både Socialdemo­kraternas Faradj Koliev och Miljöparti­ets kommunalrå­d Bernhard Huber har bostadsrät­ter på Johan Enbergs väg.

– En fantastisk vision och ett lysande medborgari­nitiativ. Och det är ju konkret, inte bara ord, säger Faradj Koliev.

Bernhard Huber är lika positiv:

– Det låter väldigt lockande. Jag skulle gärna bo i en sådan stadsdel. Visionen ligger dessutom helt i linje med den stadsutvec­kling vi i Miljöparti­et vill se.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden