Mitt i Solna

Ny ambulans för kraftigt överviktig­a

- Per Brandt

Tidigare har kraftigt överviktig­a patienter tvingats vänta onödigt länge på transport eftersom det har saknats ambulanser för den patientgru­ppen. Men nu finns en sådan ambulans, som ska verka i hela Stockholms län.

Den nya så kallade bariatrisk­a ambulansen har rullat sedan den 1 september och är till för personer med kraftig övervikt. En vanlig ambulans klarar patienter upp till 220 kilo, men den nya bariatrisk­a ambulansen har specialutb­ildad personal och kan med hjälp av räddningst­jänst ta hand om patienter som väger upp till cirka 400 kilo, enligt Region Stockholm.

– Det här är en utsatt patientgru­pp på flera sätt och därför är det viktigt att vi nu förbättrar tillgängli­gheten för dem. Den bariatrisk­a ambulansen är större än en vanlig ambulans, klarar högre lastvikt och är specialbyg­gd för uppgiften, säger Patrik Söderberg, chefsläkar­e för den

Det här är en utsatt patientgru­pp på flera sätt.

prehospita­la vården i Region Stockholm i ett uttalande.

Förstärkt bår

Bland annat har den nya ambulansen en förstärkt, justerbar bår, bakgavelly­ft och vinschanor­dning för att hjälpa till med att få in patientern­a i bilen.

Eftersom liknande fordon tidigare har saknats har den här patientgru­ppen ibland fått vänta onödigt länge på transport, enligt Region Stockholm. Det hoppas man nu kunna ändra på. Tanken är att ambulansen ska verka och kunna skickas på uppdrag i hela länet.

Bariatri är samlingsna­mnet på metoder för att behandla kraftig övervikt och den bariatrisk­a ambulansen är främst till för denna patientgru­pp.

 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM ?? FÖRBÄTTRAR TILLGÄNGLI­GHETEN. Den nya bariatrisk­a ambulansen rullar sedan 1 september i Stockholms län.
FOTO: REGION STOCKHOLM FÖRBÄTTRAR TILLGÄNGLI­GHETEN. Den nya bariatrisk­a ambulansen rullar sedan 1 september i Stockholms län.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden