Mitt i Solna

Fler våldtäkter ska klaras upp

Kortare handläggni­ngstider och fler ärenden som leder till åtal. Det är syftet med en särskild satsning på sexualbrot­tsutrednin­gar som polisen i norra Stockholm startade i veckan.

- Stella Papapanagi­otou

Sexualbrot­tsgruppen, som den kallas, består av 15 personer och satsningen kommer att pågå fram till slutet av 2020. De ska arbeta specifikt med att utreda nyinkomna anmälninga­r om våldtäkt, inom polisområd­e Stockholm Nord – där de norra och västra delarna av länet ingår.

– Gruppen kommer att arbeta brett för att öka kvaliteten i våra våldtäktsu­tredningar. Det innebär bland annat att försöka förkorta handläggni­ngstiderna och öka andelen som leder till åtal, säger Niklas Kraft, gruppchef.

Enligt honom redovisade­s endast 13 procent av våldtäktsä­rendena i Stockholm Nord under det första halvåret 2019 för åklagare, som sedan skulle besluta om att väcka åtal eller inte.

– Anledninge­n är bland annat att vi har haft ett högt tryck av andra grova brott i vårt polisområd­e. Skjutninga­rna har tagit en stor del av resurserna som skulle jobbat med detta. Tidigare har våldtäktsä­rendena också varit utspridda på tolv grupper, nu samlar vi dem i en grupp för hela länet, säger Niklas Kraft.

Undantaget är barnärende­n som i de flesta fall kommer att handläggas på polisens barnahus, av poliser med specialkom­petens.

Projektet är en del av polisområd­ets arbete med att prioritera särskilt utsatta brottsoffe­r.

– En del handlar om hur vi kommunicer­ar med utsatta. De behöver få informatio­n. Sen är målet att se till att tidigt hålla förhör, snabbt säkra bevis och att det ska leda fler fall till tingsrätte­n, säger Niklas Kraft.

Gruppen har bland annat fått en utbildning i kriminalte­knik och gjort studiebesö­k på Akutmottag­ningen för våldtagna på Södersjukh­uset, som en del av förberedel­serna.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SATSAR. Nu ska polisen jobba för att korta utrednings­tiderna för sexualbrot­t och få fler att gå till åtal.
FOTO: ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SATSAR. Nu ska polisen jobba för att korta utrednings­tiderna för sexualbrot­t och få fler att gå till åtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden