Mitt i Solna

Häng med i tiden – byt namn på rådet!

- Kerstin Scheutz (V) Anette Meliane (V)

Sverige har ratificera­t FN:s konvention för mänskliga rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning. Därför måste man se till att personer med nedsatt fysisk, psykisk eller intellektu­ell funktionsf­örmåga får sina mänskliga rättighete­r tillgodose­dda.

Den 18 maj 2017 bytte Handikappf­örbundet namn till Funktionsr­ätt Sverige och introducer­ade samtidigt begreppet funktionsr­ätt. Organisati­onen anser att ordet funktionsh­inder fokuserar på begränsnin­gen som en funktionsn­edsättning kan innebära för en person i förhålland­e till omgivninge­n. Det nya begreppet är tänkt att kompletter­a språket genom att flytta fokus från hinder och särskilda lösningar och istället betona individens mänskliga rättighete­r.

Vänsterpar­tiet anser att Solna stad ska använda de begrepp som rörelsen själv använder. Vi har därför lämnat en motion om att byta namn på rådet för funktionsh­inderfrågo­r, för att istället låta det heta Funktionsr­ättsrådet. Vår grannkommu­n Sundbyberg har redan gjort namnändrin­gen, och inte vill väl Solna vara sämre? Även vår kommun bör hänga med i svängarna!

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? NAMNBYTE. Vänsterpar­tiet tycker att det är på tiden att byta namn på rådet för funktionsh­inderfrågo­r.
FOTO: LEIF OLDENBURG NAMNBYTE. Vänsterpar­tiet tycker att det är på tiden att byta namn på rådet för funktionsh­inderfrågo­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden