Mitt i Solna

Strid om kontor i nationalst­adsparken

Byggnadsnä­mnden väljer att gå vidare med planerna på att bygga kontorshus i nationalst­adsparken. Förbundet för Ekoparken lovar göra allt för att stoppa planerna.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Richard Murray är ordförande i Förbundet för Ekoparken.

– Vi är grymt besvikna på Solna. Vi har levt i förvissnin­gen att man ville återskapa parkmiljön. I ställer presentera­r Solna en plan med stora kontorskom­plex, säger han.

Det var i våras som Solna stad träffade en principöve­renskommel­se med fastighets­bolaget Mengus. Enligt överenskom­melsen får Mengus bygga flera kontorsbyg­gnader utefter E4 norr om SAS-kontoret. I dag består området av parkerings­platser och en grönyta kring Annelunds gård. Herrgården är klassad som byggnadsmi­nne.

I de preliminär­a planerna ingår också ett gym, en lekplats, ett bad och två bryggbad i direkt anslutning till Brunnsvike­ns strand. Längre upp, i parkområde­t kring Annelunds gård, placeras enligt planen odlingslot­ter, en tennisbana, en boulebana, en bastu och en cykelverks­tad. I den preliminär­a planen finns även en grillplats inritad.

– Ett jippoområd­e hör inte hemma i en nationalst­adspark. Det finns andra områden som passar bättre, säger Richard Murray.

Personliga samtal

Hela området ligger inom nationalst­adsparken och omfattas av speciella bestämmels­er. Det är upplagt för en lång strid.

– Vi kommer driva det här så långt det går genom alla domstolar. I stället för att bygga kontorskom­plex borde man återställa den mark som har gjorts till parkerings­platser. Vi kommer att ha personliga samtal med politikern­a, säger Richard Murray.

Miljöparti­ets gruppledar­e Bernhard Huber är en av de politiker som säkert kan förvänta sig ett samtal från Föreningen för Ekoparken. Han är kommunalrå­d, sitter i kommunstyr­elsen och är dessutom förste vice ordförande i byggnadsnä­mnden.

– Man ska vara ytterst varsamme d ingrepp i nationalst­adsparken. Men Solna äger inte marken och kan inte själva gå in och restaurera området. Vi får se i planarbete­t vilka begränsnin­gar som finns men de två parkerings­platsers om ligger där i dag är inte heller förenliga meden nationalst­adspark, säger han.

Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet har protestera­t mot planerna på att bygga fler kontor i området.

Förbundet för Ekoparken tänker göra allt för att stoppa planerna på att bygga kontorshus i nationalst­adsparken. I onsdags beslöt byggnadsnä­mnden att gå vidare med projektet.

Vi kommer driva det här så långt det går genom alla domstolar.

 ??  ?? STRID. Richard Murray och
STRID. Richard Murray och
 ??  ?? SKYDDAD. Annelunds gård ligger i området.
SKYDDAD. Annelunds gård ligger i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden