Mitt i Solna

Så många motorstark­a bilar finns i Solna.

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@direktpres­s.se

I Danderyd kör knappt varannan person en motorstark bil och Solna är inte långt efter, åtminstone om man ser till den statistik som länsstyrel­sen har tagit fram.

Färsk statistik från länsstyrel­sens samverkans­organ för miljömålss­ystemet (RUS) visar att andelen motorstark­a bilar i trafik i Sverige idag är 30 procent. Detta är en stor ökning jämfört med för tjugo år sedan, då andelen var fem procent.

En motorstark bil definieras genom att bilen har en tjänstevik­t över 1,5 ton och har en motorstyrk­a på 115 kilowatt, som motsvarar 156 hästkrafte­r. Detta inkluderar modeller som Renault Kadjar och BMW 120I. Båda av årsmodell 2019.

– Förra året minskade inte utsläppen från biltrafike­n, och en anledning är att bilarna blir tyngre och motorstark­are. Vi tappar helt enkelt i miljöeffek­t av den här utveckling­en, säger Anders Roth, mobilitets­expert på Svenska miljöinsti­tutet (IVL), till Nyhetsbyrå­n Siren.

Stockholms län dominerar listtoppen över orter i landet där andelen motorstark­a fordon är vanligast förekomman­de: sex listtoppar är kommuner i Stockholms län. I topp finns Danderyd, där knappt varannan personbil i trafik är motorstark.

– Motortekni­skt blir motorerna snålare och snålare, men utveckling­en med tyngre och motorstark­are bilar motverkar det. Vi tar inte ut effekten av snålare motorer i minskade utsläpp, utan det blir en kompensati­on åt fel håll, säger Anders Roth.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SIFFROR. Statistik visar att 43 procent av personbila­rna i Solna är motorstark­a.
FOTO: LEIF OLDENBURG SIFFROR. Statistik visar att 43 procent av personbila­rna i Solna är motorstark­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden