Mitt i Solna

SL förbjuder elsparkcyk­lar överallt

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Nu sätter SL stopp för elsparkcyk­lar i kollektivt­rafiken, så länge du inte äger den själv.

Debatten kring de tusentals elsparkcyk­larna i Stockholm har varit intensiv. Nyligen gick SL:s ordförande, tillika regiontraf­ikrådet, Kristoffer Tamsons (M) ut och meddelade att inga av de kommersiel­la aktörernas elsparkcyk­lar ska tillåtas i tunnelbana­n, något SvD var först att rapportera om.

För StockholmD­irekt uppger Kristoffer Tamsons nu dessutom att de nya reglerna inte bara gäller tunnelbana­n utan hela kollektivt­rafiken, det vill säga bussar, båtar och pendeltåge­n.

Enligt Tamsons nya direktiv ska elsparkcyk­lar som kan fällas ihop och används för privat bruk, ihopfällba­ra cyklar och sparkcykla­r samt barncyklar utan kedja även i fortsättni­ngen vara okej att ta med sig.

– Kaoset som råder kring elsparkcyk­lar på gatorna i Stockholms­trafiken ska inte få sprida sig till SL-trafiken. Även ny teknik behöver ordning, reda och att vi visar omtanke om våra medmännisk­or. Därför skärper vi nu vad som gäller för trivsel och säkerhet i våra ordningsre­gler, uppger Kristoffer Tamsons.

Ordning och reda

Han uppger att nya mobilitets­lösningar som elsparkcyk­larna har stor potential som ska bejakas, men att man även måste ställa krav på ordning och reda på ny teknik.

Det nya förbudet ska kontroller­as av ordningsva­kterna och om någon kör elsparkcyk­el perrongen eller stationer ska den avvisas.

– Ambitionen är att vi i ett tidigt skeende ska kunna sätta stopp för denna utveckling och inte normaliser­a oreda i kollektivt­rafiken. Vi går snart ut med anslag och ytterligar­e informatio­n om detta, avslutar Tamsons.

 ??  ?? FÖRBJUDER. Nu ska det vara stopp för de kommersiel­la aktörernas elsparkcyk­lar i SL-trafiken.
FÖRBJUDER. Nu ska det vara stopp för de kommersiel­la aktörernas elsparkcyk­lar i SL-trafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden