Mitt i Solna

Jacob leder revanschsu­get AIK

Kapten Jacob Dahlström om sin nya roll, truppen och drömmen om att nå SHL

- Anders Ekström

Mitt mål är att fortsätta sprida energi på och utanför isen.

Efter många år med Christian Sandberg som lagkapten och ikon börjar numera en ny gulsvart epok. Jacob Dahlström, 26, har tagit över bindeln i ett revanschsu­get AIK hockey.

Få spelare har varit så synonym med AIK hockey, i modern tid, som Christian Sandberg. Men i våras tackade ”Sampa” för sig och gick till HV71 efter drygt 14 svartgula a-lagssäsong­er. De senaste fyra som kapten.

Som ny lagkapten valdes Jacob Dahlström. Likt Sandberg är även Dahlström från Järfälla.

– Det är otroligt stort och ett hedersamt uppdrag. Det kommer bli en stor utmaning att hjälpa till att leda AIK framåt, säger Jacob några dagar innan onsdagens premiär. Hur är det att ta vid efter Sandberg?

– Det går inte att jämföra sig med honom givetvis. Christian är en legend i sig och en otrolig ledare. Jag är väldigt glad för hans skull att få spela i SHL. Han är en kille som man sett upp till i många år.

Mångårig allsvensk rutin

Jacob är inne på sin blott andra säsong i AIK, men har gjort 300 matcher i allsvenska­n för Tingsryd och Södertälje. Forwarden, som hade defensiven som huvuduppgi­ft ifjol, har imponerat på lagledning­en och fick äran att bli kapten.

– Jag siktar på att vara samma spelare som tidigare och inte ändra på mig bara för att jag blir kapten. Mitt mål är att fortsätta sprida energi på och utanför isen och vara en spelare alla kan snacka med.

Nervös?

– Nej, inte alls. Jag ser det bara som en stor ära som jag ser fram emot.

Jättebra tills kvalet

Förra säsongen gick fantastisk­t – fram till när det skulle avgöras. Trots serieseger misslyckad­es Gnaget i båda kvalen till högsta serien.

– Det var en otroligt bra genomförd grundserie och vi växte under säsongens gång. Vi kände att det skulle gå bra även i kvalet, men vi kuggade inte i riktigt då. Vi fick slita hårt för målchanser­na. Det var otroligt tufft att misslyckas i kvalet, det tog tid att släppa.

Förutom att Sandberg lämnat har det även varit en stor ruljangs på spelarfron­ten.

– Det är många nya spelare men det ser ändå intressant ut. Vi har ett nytt spelsystem med mer press på motståndar­en och jag ser 2019/20 som en härlig utmaning.

Inte samma press

Spelaromsä­ttningen har gjort att AIK kan flyga lite under radarn 2019/20.

– Ja, så är det. Vi gör ju en liten omstart och har kanske inte samma press som förra säsongen. Det gäller att vi utvecklas hela säsongen och att göra dagliga vanor otroligt bra. Men som Stockholms­lag har man alltid press att leverera, man kan aldrig slappna av, fortsätter Jacob och säger att laget siktar på att nå topp 6 i grundserie­n.

– Det är i kvalet vi ska vara som bäst och där kan ju allt hända. Det finns en stor revanschkä­nsla kvar i gruppen och vi vill bevisa att vi kan. I kvalet ska vi vara som bäst och innan dess utvecklas under hela säsongen.

Du har spelat 300 allsvenska matcher. Lockar inte spel i SHL?

– Jag vill självklart upp dit och jag vill göra det med AIK. Det är en av anledninga­rna till att jag är här. AIK är en storklubb och jag är uppvuxen som Gnagare så det är med dom jag vill gå upp med.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? JÄRFÄLLA. Jacob blir den andra lagkaptene­n i rad från Järfälla. MER OFFENSIV. Förra säsongen var Jacobs roll mer defensiv, men till denna säsong har 26-åringen fått mer ansvar även i offensiven. Säsongen startade i onsdags med hemmamatch mot Vita Hästen.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM JÄRFÄLLA. Jacob blir den andra lagkaptene­n i rad från Järfälla. MER OFFENSIV. Förra säsongen var Jacobs roll mer defensiv, men till denna säsong har 26-åringen fått mer ansvar även i offensiven. Säsongen startade i onsdags med hemmamatch mot Vita Hästen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden