Mitt i Solna

Nödvändigt med kortare arbetsdag

- Christian Tengblad

Nu i september är det 100 år sedan lagen om åtta timmars arbetsdag antogs. Sedan dess har fackligt aktiva sett till att vi fått bättre semester och föräldrale­dighet. Men själva arbetsdage­n är fortfarand­e åtta timmar lång, och många jobbar ännu längre än så.

Ingen ångrar på sin dödsbädd att den jobbade för lite och många av oss vill gärna ha mer tid över till familj, vänner eller att vara engagerad. Men kan verkligen marknaden tillåta det?

Arbetstids­förkortnin­g är inte bara önskvärd och möjlig, utan också nödvändig. Ett samhälle som bygger på maximal konsumtion för att skapa maximal aktieutdel­ning klarar inte av klimatkris­en. Vi behöver sätta andra mål: exempelvis mer fritid, slopad arbetslösh­et och högre grad av självförsö­rjning. Det finns inget naturligt i just dagens system, utan det är skapat av människor och kan också förändras av oss.

Ett första steg hade varit sex timmars arbetsdag. En passande jubileumsp­resent till hundraårin­gen som gick ner i arbetstid.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SEX TIMMARS ARBETSDAG. Arbetstids­förkortnin­g är inte bara önskvärd och möjlig, utan också nödvändig, enligt insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS SEX TIMMARS ARBETSDAG. Arbetstids­förkortnin­g är inte bara önskvärd och möjlig, utan också nödvändig, enligt insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden