Mitt i Solna

Hyresgäste­r vill rösta om Signaliste­ns renovering­ar.

Hyran chockhöjs när Signaliste­n höjer standarden: ”Behöver inga renovering­ar”

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Det finns inte en chans att vi kan bo kvar.

Hyreshöjni­ngar på 60 procent. Nu tar de boende på Björnstige­n strid mot Signaliste­ns renovering­ar. Vissa talar om att driva fram en kommunal folkomröst­ning.

Varje lördag samlas ”Bergshamra­gruppen för sansade renovering­ar” på torget utanför biblioteke­t och samlar in namn. Protestlis­tan blir allt längre. Det behövs ungefär 6 000 underskrif­ter för att kräva en kommunal folkomröst­ning.

– Många vill ha en folkomröst­ning. Men det blir inte alldeles enkelt, säger Jan Bagge, en av medlemmarn­a i aktionsgru­ppen.

Den kommunala bostadssti­ftelsen Signaliste­n har ett renovering­sprogram som omfattar cirka 1 700 lägenheter. Drygt 40 lägenheter finns i Gunnarbo, ytterligar­e drygt 300 i Bergshamra och resten i Bagartorp, Hagalund, på Västra vägen och i Huvudsta.

Standardhö­jning

Lägenheter­na på Björnstige­n är från 1960-talet och i behov av underhåll. Stammar, elledninga­r, ventilatio­n och avlopp behöver åtgärdas. Det är underhåll som ska bekostas av hyresvärde­n, alltså Signaliste­n. Men samtidigt renoveras lägenheter­na. Det innebär enligt Signaliste­n att bruksvärde­t höjs från cirka 1 000 kronor per kvadratmet­er till 1 600 kronor. En höjning som hamnar på hyran.

– Stammar och ledningar är hjärtat i bostäderna. I princip allting behöver rivas upp. Nu lyfter vi samtidigt lägenheter­na till normal svensk standard. Det handlar absolut inte om några lyxrenover­ingar, säger Per Anders Hedkvist, vd för Signaliste­n.

Tvingas flytta

De boende håller inte med.

– Det är bra som det är. Vi behöver inga renovering­ar, säger Rainer Moberg som har bott i en trea på Björnstige­n tillsamman­s med hustrun Tarja Friederiks­en sedan 1972.

Lars Hallgren, 78, och hustrun Agneta Eurenius har bott i sin lägenhet sedan 1974. Efter renovering­arna stiger månadshyra­n med 60 procent, från nuvarande 7 300 kronor till 12 500 kronor.

– De är 60 000 kronor per år. Vi är pensionäre­r. Det finns inte en chans att vi kan bo kvar, säger Lars Hallgren.

Enligt Signaliste­n ska boende som inte vill flytta tillbaka efter renovering­arna erbjudas nya lägenheter, inom eller utanför Signaliste­ns bostadsbes­tånd.

Men det är långt kvar innan de första hantverkar­na kan kliva in i lägenheter­na på Björnstige­n. Signaliste­n utgår från att renovering­arna överklagas till Hyresnämnd­en. Hela processen kan ta två år.

– Och efter oss är det dags för renovering­ar i Bagartorp. Vi kämpar för dem också, säger Jan Bagge

 ??  ?? LISTA. Besrat Tesfaye skriver på Ouzine Kettanes lista.
LISTA. Besrat Tesfaye skriver på Ouzine Kettanes lista.
 ??  ?? NAMN. Lars Hallgren längst till vänster och Elaine Hellstadiu­s till höger samlar namn. Rainer Moberg och Tarja Friederiks­en skriver på.
NAMN. Lars Hallgren längst till vänster och Elaine Hellstadiu­s till höger samlar namn. Rainer Moberg och Tarja Friederiks­en skriver på.
 ??  ?? TID. Signaliste­ns vd Per Anders Hedkvist räknar med en lång process.
TID. Signaliste­ns vd Per Anders Hedkvist räknar med en lång process.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden