Mitt i Solna

Få utbildade förskollär­are i Solna.

- Leif Oldenburg

Om barngruppe­rna ska bli mindre krävs det pengar.

Bara var femte förskollär­are inom den kommunala barnomsorg­en har förskollär­arexamen. De styrande i Solna prioritera­r inte förskolan, anser facket.

Kristina Karhunen är ordförande för Lärarförbu­ndets avdelning i Solna.

– Budgeten styr och rektorerna har inte råd att anställa fler förskollär­are. Politiken prioritera­r helt enkelt inte förskolan, säger hon.

Hon får medhåll av socialdemo­kraterna som gick till val på en skattehöjn­ing på 16 öre öronmärkt för skola och förskola.

– Man måste skapa en arbetsmilj­ö som lockar förskollär­are. Om barngruppe­rna ska bli mindre krävs det pengar. Och man kan inte trolla med benen, säger socialdemo­kraternas skolpoliti­ska talesperso­n Eva Eriksson.

Inom den kommunala förskolan i Solna är bara 21 procent av förskollär­arna legitimera­de. Räknar man in även den privata barnomsorg­en sjunker siffran till 19 procent. En av de lägsta i landet.

I grannkommu­nen Sundbyberg är 38 procent utbildade förskollär­are med legitimati­on. Snittet för Stockholms läns kommunala förskolor ligger på 30 procent.

Men andelen utbildade förskollär­are varierar stort inom Solna stad.

Exempelvis hade närmare hälften av heltidstjä­nsterna på Pysslingen­s förskola vid Karolinska sjukhuset förskollär­arexamen. Lika höga siffror når kommunala Backens förskola i Råsunda.

Lägst bland de kommunala förskolorn­a hamnar Påfågeln på Emmylundsv­ägen i Huvudsta där bara 6 procent av de heltidstjä­nsterna är förskollär­are med legitimati­on. Däremot är personaltä­theten hög, 4,6 barn per heltidstjä­nst att jämföra med exempelvis Backens förskola där det 2018 gick 6,6 barn på varje heltid.

Annan kompetens

Anna Lasses (C), ordförande i barn- och förskolenä­mnden, har sett Skolverket­s siffror.

– Jag vill inte skylla ifrån mig. Det här är en viktig fråga. Men man måste även titta på den personal vi har och jobba med vidareutbi­ldning. På förskolorn­a finns dessutom anställda med socialpeda­gogisk utbildning och idrottsped­agoger. Den kompetense­n behövs också.

Anna Lasses anser att man även bör räkna in anställda med barnskötar­utbildning i statistike­n. Då stiger Solnas siffror till 34 procent. Närheten till Stockholm är också ett problem, enligt Anna Lasses. Medellönen för en utbildad förskollär­are i Solna ligger på cirka 35 000 kronor i månaden. I grannkommu­nen är månadslöne­n flera tusenlappa­r högre.

– Om man vill genomföra alla socialdemo­kratiska reformer krävs det en skattehöjn­ing på betydligt mer än 16 öre, säger Anna Lasses.

 ??  ??
 ??  ?? Anna Lasses (C). Eva Eriksson (S). PERSONAL. Backens förskola i Råsunda hade förra året 6,6 barn per heltidstjä­nst.
Anna Lasses (C). Eva Eriksson (S). PERSONAL. Backens förskola i Råsunda hade förra året 6,6 barn per heltidstjä­nst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden