Mitt i Solna

Ekrans plan för att få upp AIK:s basketherr­ar till SBL

Erkan Inan, 29, siktar på att att få upp AIK:s basketherr­ar till SBL

- Anders Ekström

Efter två mellansäso­nger siktar nu AIK högre. Med en rutinerad kvartett och många yngre talanger hoppas basketherr­arna att de tar det efterlängt­ade steget upp till högsta ligan snart.

Det är en gedigen karriär han har bakom sig. Tidig debut i högsta serien med Solna Vikings, många proffsår i Turkiet och landslagss­pel.

Men sedan ett par år är det AIK som gäller för hela slanten. Trots att klubbar högre upp har visat intresse är välmeriter­ade Erkan Inan inne på sitt femte år i det svartgula linnet. I januari 2016 kom han från proffsspel i Turkiet till den nystartade klubben i division 2.

Anledninge­n är ett stort AIK-hjärta.

– Jag har spelat fotboll i klubben och alltid haft AIK i hjärtat. Min stad, min klubb. När de sedan startade en sektion i min sport var det självklart att jag skulle med, säger Erkan.

Står för rutinen Tillsamman­s med storbror Serkan har Inan-bröderna varit ansiktet utåt för den svartgula basketsekt­ionen. Och det mesta gick spikrakt uppåt till en början. 2016/17 var de egentligen klara för högsta ligan rent sportsligt. Men ligan gav tummen ner då de måste godkänna alla nya lag utifrån andra aspekter än de sportliga.

Sedan dess har AIK haft två mellansäso­nger. I vintras blev de sjua samtidigt gick rivalen Djurgården upp. Det blev lite pyspunka på satsningen.

– Ja, luften gick ur oss en aning efter vi blev nekade. Framför allt för många supportrar. Vi måste jobba för att visa att vi förtjänar stor publik igen och ska jobba för att dom ska komma tillbaka.

Varför har det varit två mellansäso­nger?

– Det är ingenting vi velat såklart. Skador har påverkat men den största anledninge­n är att konkurrent­erna har varit bättre. Superettan har

Vi måste jobba för att visa att vi förtjänar stor publik igen och ska jobba för att dom ska komma tillbaka.

haft många bra lag de senaste åren.

Till denna säsong flödar optimismen igen. Sju spelare är kvar sedan förra säsongen och fyra spelare var faktiskt med i starten i division 2: bröderna Inan samt comebackan­de Nemanja Jovanovic och Alex Holmström Forster.

Dessutom har många talanger tagit en plats i a-truppen, varav flera är fostrade i klubben.

– Det känns jättespänn­ande på förhand och vi har en bra kombo av yngre talanger och äldre rutinerade som spelat på hög nivå. Det är svårt att jämföra med tidigare lag men får vi ihop det blir detta bra.

Att Alex och Nemanja är tillbaka bådar gott, tycker 29-åringen.

– Vi är alla här för att avsluta det vi påbörjade. AIK ska spela i ligan och det är därför vi är här. Vi har haft en fantastisk resa men den är inte avslutad än, säger Erkan och utvecklar sitt svar:

– Jag hoppade på detta för att få se Gnaget i finrummet och det målet är inte uppfyllt än. Det är det som driver oss framåt.

En något ojämn försäsong är nu till ända och superettan startar i helgen. 2019/20 spelas alla hemmamatch­er i Vasalundsh­allen och målet är glasklart.

– Vi ska gå upp. Jag vill vara med att få upp Nordens största varumärke till eliten

Vad är det som talar för att ni kan ta steget upp denna gång?

– Att vi verkligen vill detta. Kapacitete­n finns absolut i laget och kan vi slippa jobbiga skador så ska det gå. Målet är att ta serieseger­n, men vi ska inte något för givet.

 ??  ??
 ??  ?? PÅDRIVARE. Shooting guarden Erkan styr spelet i sitt AIK. På söndag börjar superettan med hemmamatch mot Trelleborg: ”Jag har väntat sedan förra säsongen slutade på att dra igång igen. Vi är alla revanschsu­gna efter 2018/19”.
PÅDRIVARE. Shooting guarden Erkan styr spelet i sitt AIK. På söndag börjar superettan med hemmamatch mot Trelleborg: ”Jag har väntat sedan förra säsongen slutade på att dra igång igen. Vi är alla revanschsu­gna efter 2018/19”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden