Mitt i Solna

Någon som minns ABC-staden?

- LEIF OLDENBURG Reporter Prata med mig! leif.oldenburg @direktpres­s.se

ABC-staden. Någon som minns den?

Jag tar Wikipedia till hjälp: ”ABC-stad, Arbete, Bostad och Centrum är ett (främst historiskt) begrepp inom svensk stadsplane­ring, med vilket menades anläggande­t av samlad bebyggelse där folk inom korta avstånd skulle kunna bo, arbeta och ha tillgång till butiker, samhällsse­rvice med mera.”

Det centrala ordet i den här långa meningen är ”historiskt”. Men en gång, för inte alltför länge sedan, var det framtiden.

Den mest kända ABC-stadsdelen var Vällingby (invigt 1954). Här fanns bostäder, här fanns ett utbyggt centrum och här fanns bra kollektivt­rafik för den som händelsevi­s hade sin arbetsplat­s i en annan del av staden. Den idealiska ABCstaden skulle ha 16 000 invånare.

Stadsplane­rare från hela världen vallfärdad­e till Vällingby. Det här var framtiden. Till och med den blivande statsminis­tern Olof Palme bosatte sig i Vällingby med sin unga familj.

Men det var då det. Så mycket mer än en vision blev det inte.

Stora bostadspro­jekt växte upp söder om Stockholm city, samtidigt som arbetsplat­serna av någon anledning hamnade norr om staden.

Resten vet alla som trängs på bussar, pendeltåg och tunnelbano­r i timmar under mörka vintermåna­der. Eller, som jag, sitter fast i stillaståe­nde bilköer.

Drömmen om ABC-staden blev inte så mycket mer än just en dröm. Och vem minns i dag Sven Markelius? Han var arkitekt och stadsplane­direktör i Stockholm mellan 1944 och 1945 och ABCstadens andlige fader.

I det här numret börjar vår serie om stadsplane­ring. Läs och tyck till.

Stadsplane­rare från hela världen vallfärdad­e till Vällingby. Det här var framtiden.

 ??  ??
 ??  ?? OPTIMISTIS­K. Hösten är här – med nya utmaningar.
OPTIMISTIS­K. Hösten är här – med nya utmaningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden