Mitt i Solna

Solna bygger i hög tempo på liten yta

- Marie Eriksson

Efterfråga­n på bostäder och lokaler i Solna är klart stor.

– I Solna pågår byggen och inflyttnin­gar överallt, hela tiden, säger Carolina Pettersson, miljöoch stadsbyggn­adschef i kommunen. Men hur får alla nya bostäder och företag plats?

Solna är Sveriges tredje minsta kommun ytmässigt sett. Samtidigt är befolkning­stillväxte­n en av landets högsta. Här finns också flest arbetsplat­ser i förhålland­e till invånarant­alet.

Har marken och därmed möjlighete­rna att bygga nytt här börjat att ta slut? Nej, Solna kommun har som mål att åtminstone bygga 800 nya bostäder per år och det lever de upp till med råge. Lägg till tusentals – ibland hundratuse­ntals – kvadratmet­er kontorsoch affärsyta till den årliga beräkninge­n.

Men hur får då allt det här nya plats? Det finns grönområde­n men en del av det är ju faktiskt skyddat som kunglig naturstads­park och får inte byggas bort. De gröna lungorna är dessutom något som många invånare och personer med sin arbetsplat­s i Solna vill ha kvar.

Med kreativa lösningar som ofta handlar om att bygga till, bygga om och bygga högre men också till exempel exploatera vissa delar av Järvafälte­t där det ännu inte finns några bostäder. Så kommer Solna att öka med totalt 7 800 nya bostäder mellan 2019 och 2030. Och den siffran kommer att fördubblas de närmast efterfölja­nde åren, allt enligt dagens prognos och planer.

Det handlar framför allt om nya bostadsrät­ts- och hyreslägen­heter men i några områden kommer det också att bli ett antal radhus, så kallade stadsradhu­s som kommer att variera kvarterens gatubild.

Det går till exempel att bygga bostäder över tunnelbane­och järnvägssp­år, gamla industriby­ggnader kan förvandlas till både funktionel­la kontor och affärsloka­ler. Att flytta ner garage under jord kan också frigöra mark. I till exempel varje höghus på femton våningar i området Arenastade­n, ryms runt 150 lägenheter. Och snart är det femte på plats.

Idag väntar ofta folk med att köpa en nybyggd bostad tills den är så gott som inflyttnin­gsklar. Byggbolage­n måste med andra ord ha råd med att ligga ute med en hel del pengar. Har den här situatione­n försenat byggandet i Solna?

– Ibland kan det ta lite längre tid att komma igång än tidigare, att påbörja själva byggandet. Men det som byggs här är ofta prioritera­t hos bolagen. Många vill bo och arbeta här, med till exempel närheten till Stockholms innerstad och bra kommunikat­ioner. Efterfråga­n på bostäder och lokaler i Solna är klart stor och det är lönsamt för byggbolage­n, säger Carolina Pettersson.

 ?? ILLUSTRATI­ON: BSK ARKITEKTER ?? T-BANEPROJEK­TET SÖDRA HAGALUND. Solna kommun har som mål att bygga 800 nya bostäder per år.
ILLUSTRATI­ON: BSK ARKITEKTER T-BANEPROJEK­TET SÖDRA HAGALUND. Solna kommun har som mål att bygga 800 nya bostäder per år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden