Mitt i Solna

”Vi vill reda ut missförstå­nden”

- Magnus Nilsson (M) styrelseor­dförande Signaliste­n

Bergshamra­gruppens insändaren

innehåller en rad missförstå­nd som jag vill reda ut.

Signaliste­n inventerad­e sitt bestånd byggt 1960-72 och såg då att Bergshamra var ett av de områden som har akuta renovering­sbehov. Omfattande åtgärder måste göras för att husen ska hålla över tid. Därför har en total renovering föreslagit­s, och eftersom Signaliste­n är en allmännytt­ig stiftelse helt utan vinstintre­sse finns inget intresse att renovera mer än det helt nödvändiga.

Nivån på vårt förslag har jämförts med andra, Botkyrkaby­ggens renovering­ar nämns ofta. Förklaring­en till att de skiljer sig är på grund av olika tekniska förutsättn­ingar. Deras bestånd är tio år yngre och byggdes med andra materialva­l, t ex plaströr och inte som Signaliste­ns gjutjärn.

Jag förstår att de hyreshöjni­ngar som blir aktuella kan bli svåra för en del av hyresgäste­rna. Därför erbjuds olika alternativ till att flytta tillbaka efter renovering: att flytta till en mindre lägenhet i området, eller till en likvärdig i annat område i Solna eller Stockholm. I Bagartorp erbjöds Hyresgästf­öreningen en kraftig rabatt på hyreshöjni­ngen över tid, men budet antogs inte. Slutligen några ord om hyresgästd­ialogen. Signaliste­n har valt att möta var och en av hyresgäste­rna personlige­n under öppet hus, till skillnad från samrådsgru­pper. På det sättet kan alla som vill lyfta sina egna frågor och funderinga­r. Denna dialog användes i Bagartorp (Gunnarbo) våren 2019, då över 90 procent uppgav att de var nöjda med den formen.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? MAGNUS NILSSON M, ordförande Signaliste­n, svarar på Bergshamra­gruppens insändaren.
FOTO: LEIF OLDENBURG MAGNUS NILSSON M, ordförande Signaliste­n, svarar på Bergshamra­gruppens insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden