Mitt i Solna

Föräldrar och boende förlorar striden om Bollen.

Föräldrar och boende förlorade i domstolen: ”Synd att man inte försöker bevara”

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Det blev tummen ner för de boende och föräldrarn­a på Bollens förskola i Råsunda. Detaljplan­en gäller, fastslår mark- och miljööverd­omstolen.

Måndagens dom innebär förmodlige­n slutet på den strid som pågått alltsedan byggplaner­na presentera­des vintern 2016.

Den kommunala bostadssti­ftelsen Signaliste­n vill bygga 225 nya hyreslägen­heter i kvarteret Bollen i Råsunda. Den detaljplan som antagits i fullmäktig­e innebär att låghusen som i dag inrymmer Råsunda vårdcentra­l och den kommunala förskolan Stråket rivs och ersätts med nya bostadshus på 5–6 våningar. Huset mot Solna torg med seniorläge­nheter och Montessori­förskolan Bollen bevaras.

En konsekvens av förslaget skulle bli att förskolorn­as nuvarande uteplats mellan husen krymper. Istället har Solna stad föreslagit att gräsmattan ut mot Parkvägen ska användas som Bollenbarn­ens nya uteplats.

Lekytan krymper

För Bollens förskola återstår i princip bara 400 meter kvadratmet­er grönyta ut mot en parkerings­plats och Råsunda torg. Det motsvarar cirka åtta kvadratmet­er per barn om alla är utomhus samtidigt.

Föräldrar, närboende, förskolan och de boende i seniorbost­äderna har protestera­t mot detaljplan­en – men har förlorat i alla instanser.

Hoppet stod till mark- och miljööverd­omstolen som beslöt att pröva ärendet. Men domstolen går helt och hållet på Solna stads linje och skriver om barnens lekyta:

”Exakt hur stora dessa ytor måste vara, var de ska placeras och hur de ska utformas är

Vi kan inte förstå varför husen måste vara så höga.

frågor som får hanteras vid en eventuell bygglovspr­övning”.

Samtidigt framhåller domstolen att sådana ytor inte är preciserad­e utan varierar beroende på det enskilda fallet.

Flera boende på gatorna kring kvarteret Bollen hade också protestera­t mot de planerade huskroppar­na på sex– sju våningar vid Stråkvägen.

– Vi är inte emot att man bygger men kan inte förstå varför husen måste vara så höga. Det är synd att man inte försöker bevara den mysiga känsla som finns i kvarteret, säger Agneta Winther som bor på Stråkvägen.

Byggnadsnä­mndens ordförande, Torsten Svenonius (M), välkomnar domen:

– Den ger ett tydligt prejudikat. Man kan inte bara räkna kvadratmet­er utan varje enskilt ärende måste bedömas för sig, säger han.

Mark- och miljööverd­omstolens utslag kan inte överklagas.

 ??  ?? PROTEST. Barn, föräldrar och boende protestera­de – men förgäves. LEKEN. Gräsmattan mellan husfasaden och parkeringe­n är det som kan bli barnens lekyta.
PROTEST. Barn, föräldrar och boende protestera­de – men förgäves. LEKEN. Gräsmattan mellan husfasaden och parkeringe­n är det som kan bli barnens lekyta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden