Mitt i Solna

Bankhusets tak – förstört av kråkor

För två år sedan flyttade SEB in i sitt nya kontorskom­plex i Arenastade­n. Men nu måste delar av glastaket bytas ut. Orsak: kråkor har bombardera­t taket.

- Leif Oldenburg

För två år sedan flyttade SEB in i sitt nya kontorskom­plex i Arenastade­n. Men nu måste delar av glastaket bytas ut. Orsak: kråkor har bombardera­t taket.

Kråkor ägnar sig åt den här typen av verksamhet.

Glastaket kan inte krossas men blir fult om exempelvis stenar eller nötter släpps från hög höjd. Ingen vet vad som har orsakat skadorna – men kråkorna i Arenastade­n är starkt misstänkta

– Vi tror att det är kråkor som har släppt stenarna, säger Johan Strimbold, fastighets­chef på Fabege, till Byggnadsar­betaren.

Susanne Åkesson är professor i zoologisk ekologi vid Lunds universite­t och expert på fåglars beteende. Hon tror att det mycket väl kan vara kråkor som har förstört det dyra glastaket.

– Kråkor är smarta fåglar och ägnar sig åt den här typen av verksamhet, säger hon.

När kråkor hittar något som de tror kan innehålla mat flyger de upp till hög höjd och släpper sedan föremålet mot ett hårt underlag. Det kan vara en berghäll – eller ett platt tak.

– Jag har själv sett hur kråkor krossat musselskal på det här sättet. När det gäller att komma åt mat är vissa arter mer innovativa än andra, säger Susanne Åkesson.

Ska skrämmas

Det var hösten 2017 som SEB flyttade in i sitt nya huvudkonto­r i Arenastade­n. Hela projektet har kostat 1,7 miljarder. Hyresavtal­et mellan Fabege och SEB löper på 20 år och är värt 157 miljoner kronor per år. Men ingen hade räknat med kråkorna.

Under veckan som gått har taket bytts ut nattetid för att inte störa den vanliga verksamhet­en. För att undvika framtida attacker har högtalare monterats på taket med varningssi­gnaler som ska skrämma bort kråkorna.

Susanne Åkesson tror inte att det håller kråkorna borta.

– Jag är pessimist. Kråkor är som sagt smarta fåglar och nu har man lärt sig hur taket kan användas. Kanske signalerna fungerar i början men ganska snart lär kråkorna genomskåda bluffen, säger hon.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KRÅKATTACK. Delar av SEB:s glastak måste bytas ut – kråkorna är huvudmisst­änkta.
FOTO: MOSTPHOTOS KRÅKATTACK. Delar av SEB:s glastak måste bytas ut – kråkorna är huvudmisst­änkta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden