Mitt i Solna

Rosa steg ska minska trängseln på pendeln.

Ny kampanj lockar resenärer till rätt vagn

- Leif Oldenburg

Rosa fotsteg och kluriga frågor. Så ska det bli mer plats på pendeltåge­n.

Den senaste tiden har resenärern­a vid Solna station fått något extra att grubbla på. I början på perrongen möter en rosa platta med texten ”Vart är vi på väg?” – och sedan är det tänkt att pendlarna ska följa fotstegen.

Fler frågor kommer – och vid den sista står pendlaren ungefär vid mitten av tågsetet.

– Genom fem påståenden med olika svårighets­grad lotsas resenärern­a sakta till en plats som relativt få besökt, säger Jessica Törnkvist, kommunikat­ionsansvar­ig på MTR Pendeltåge­n, lite hemlighets­fullt.

Rejält trångt

Tanken är att resenärern­a ska bryta invanda mönster och röra sig lite längre längs perrongen. I dag kliver merparten av de 16 000 pendlarna vid Solna station på i första eller sista vagnen. I rusningstr­afik kan det bli rejält trångt samtidigt som det ofta finns mer plats i mitten av tåget.

Kampanjen har tagits fram av SL och MTR i samarbete med Kärnhuset och har döpts till ”På plattforme­n” efter det populära tv-programmet ”På spåret”.

– Vi hoppas att vi med glimten i ögat kan få fler resenärer att ta till sig av budskapet så att vi inte bara minskar trängseln utan också får fler nöjda resenärer, säger Jessica Törnkvist.

Amar, Dominique och Sara var på väg mot Liljeholme­n och stannade till en kort stund för att titta på de märkliga rosa avtrycken.

– Jaha, är det så man har tänkt. Vi undrade just vad det var, sa tjejerna och tog sig en funderare på den kluriga tiopoängsf­rågan.

Men något svar blev aldrig. Tåget mot Liljeholme­n rullade in på perrongen och tjejerna sprang iväg – mot sista vagnen.

Vi undrade just vad det

var.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? UNDRAN. Amar, Dominique och Sara var på väg från Solna station till Linjeholme­n. ”Vi undrade just vad det var”, sa tjejerna.
FOTO: LEIF OLDENBURG UNDRAN. Amar, Dominique och Sara var på väg från Solna station till Linjeholme­n. ”Vi undrade just vad det var”, sa tjejerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden