Mitt i Solna

Villan som staden glömde

En gång i tiden bodde det ett kommunalrå­d i den vackra villan i Hagalund vid namn ”Bergmarksk­a villan”. Nu står huset fallfärdig­t och tomt. På frågan om vad som ska göras med huset, ges inga konkreta svar.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se HISTORIA.

En gång i tiden bodde det ett kommunalrå­d i den vackra villan. Nu är huset i Hagalund nattlogi för hemlösa.

Grinden hänger lite på tre kvart, tomten är vildvuxen och fönstren förspikade eller sönderslag­na. Madrasser och plastpåsar vittnar om att huset har varit natthärbär­ge för bostadslös­a.

Men tvåvånings­huset i backen ner mot Hagalunds företagsom­råde har upplevt bättre tider. En gång var det bostad för det socialdemo­kratiska kommunalrå­det Hjalmar Bergmark. Han avled 1963 och sedan dess har huset gått under namnet ”Bergmarksk­a villan”. Ett tag var det till och med aktuellt att döpa den lilla vägstumpen nedanför villan till Hjalmar Bergmarks väg - men det blev Furugatan.

Den sista hyresgäste­n var musikern Ahmadu Jah (1936–2018). Ahmadu Jah, pappa till artisterna Nenah Cherry och Titiyo, flyttade ut några år innan sin död och sedan dess står huset och förfaller.

Hagalundsb­on Christoffe­r Bornehed har gått förbi det vackra huset många gånger och upprörts över vanskötsel­n. För två år sedan kontaktade han Solna stad och frågade vilka planer man hade för huset. ”Frågan utreds”, blev svaret.

– Jag är hantverkar­e och rustar gärna upp huset om det går att hyra, säger han.

Samma svar, ”frågan utreds”, har Hagalundsk­ännaren Peter Bolin fått varje gång han har kontaktat stadens fastighets­förvaltnin­g.

– Det här huset är en del av de få kvarvarand­e byggnadern­a från gamla Hagalund och del av Solnas historia. Det pågående förfallet är ett enormt slöseri, säger han.

När en ny järnvägstu­nnel sprängdes i berget under Hagalund 1986 ansågs Bergmarksk­a villan så historiskt värdefull att hela huset flyttades en tomt österut.

– Det kostade massor med pengar. Därför är det ännu tråkigare att ingenting görs, säger Peter Bolin.

Går att rusta

För några år sedan fick Peter Bolin komma in i huset och dokumenter­a interiören.

– Köket har man inte gjort något åt på 20 år. Men badrummet är i toppskick. Fasaden mår inte heller så bra. Men ingenting är värre än att det går att fixa till.

Solna stad har för närvarande inga planer för vad som ska hända med Bergmarksk­a villan i framtiden.

– Hittills har ingen visat intresse för att hyra eller driva verksamhet i huset. Om någon hör av sig så får vi se om vi kan komma fram till något tillsamman­s, säger Rasmus Sandsten, presschef i Solna stad.

Peter Bolin tycker det hög tid att Solna stad gör något för att rädda villan.

– Åren bara rullar iväg. Rätt vad det är brinner väl huset ner.

Det pågående förfallet är ett enormt slöseri.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BOSTAD. Källaren verkar ha fungerat som tillfällig bostad för en eller flera personer. KÖKET. En titt in i köket. Någon verkar har påbörjat en renovering – men avbrutit. BEREDD. Christoffe­r Bornehed, här tillsamman­s med sonen Alve, rustar gärna upp Bergmarska villan.
BOSTAD. Källaren verkar ha fungerat som tillfällig bostad för en eller flera personer. KÖKET. En titt in i köket. Någon verkar har påbörjat en renovering – men avbrutit. BEREDD. Christoffe­r Bornehed, här tillsamman­s med sonen Alve, rustar gärna upp Bergmarska villan.
 ??  ?? Huset som senare skulle få namnet Bergmarksk­a villan står i backen till höger om järnvägstu­nneln. 1986 flyttades villan en tomt österut.
Huset som senare skulle få namnet Bergmarksk­a villan står i backen till höger om järnvägstu­nneln. 1986 flyttades villan en tomt österut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden