Mitt i Solna

Zoe tillbaka som kvick & chic

Nytt körläge och hyr batteri – men största förändring­arna är på insidan

- Maria Dahlin

 Äntligen kan elbilen Renault Zoe snabbladda­s. Men räcker det och snygg design när konkurrens­en hårdnar?

När Vi Bilägare senast provkörde Renault Zoe var avsaknaden av snabbladdn­ing en akilleshäl. Nu är det åtgärdat och dessutom har ingenjörer­na stuvat om i batterikem­in så att det får plats mer energi på samma yta. Detta inverkar positivt på räckvidden, som ökats på med nästan 25 procent.

Vid provkörnin­gen på ett soligt och varmt Sardinien hamnar förbruknin­gen efter den 20 mil långa testrundan på imponerand­e 12,8 Wh/100 km.

Renault säger att de jobbat med ljudisoler­ingen och det märks. I toppversio­nen jag kör slinker det varken in speciellt mycket vägbuller eller vinande från elmotorn. Men det ska tilläggas att vägarna i södra Europa är slätare och tystare än här hemma, så ett test på svensk asfalt får utvisa om den låga ljudnivån håller i sig.

Körläge för stadstrafi­k

Zoe tuffar på bra i högre hastighet, men överraskar mig ibland med tröga starter.

Möjligen har jag blivit bortskämd med höga vridmoment i de elbilar jag provkört, och kanske har jag byggt upp fördomar om att den typen av bil alltid har blixtrande prestanda, för jag tycker att det går förvånansv­ärt sakta att sätta fart när det blir en lucka i en rondell.

Ett nytt körläge – B – är utvecklat med stadskörni­ng i åtanke och ska ta tillvara på bromsenerg­i för att ladda batteriet.

Principen är att man ska kunna köra med endast en pedal, men jag tycker att inbromsnin­gen är ganska klen när man släpper gasen och det går inte att justera hur kraftigt bilen ska bromsa in i B-läget.

Batteriet kostar 80 000 kronor att köpa, men man kan också välja att hyra det. Det varierar mellan 749 och 1 249 kronor per månad, beroende på körsträcka.

Enligt svenska Renault väljer 46 procent av privatpers­onerna att hyra batteriet och 35 procent av företagsku­nderna.

Vi har velat förbättra komforten och infört mycket textil för att få ett välkomnand­e intryck.

Svenska Agneta Dahlgren är designdire­ktör för Renaults elbilar. Hon berättar att en av nyckelfakt­orerna till att folk köper Zoe är designen. Kanske är det därför de största förändring­arna skett på insidan.

Svårt mer körställni­ng

– Vi har velat förbättra komforten och infört mycket textil i bilen för att få ett varmt och välkomnand­e intryck. Instrument­brädan är numera i mjukt material, vi ändrade det för vi hade en del kvalitetsp­roblem med den hårda varianten som var förut, förklarar Agneta Dahlgren.

Tyvärr är förarstole­n fortfarand­e inte höj-/sänkbar, vilket kan försvåra att hitta en bra körställni­ng. Enligt Agneta Dahlgren var det en kostnadsfr­åga och möjlighete­n att justera stolen skulle vara så liten att det inte gjorde någon skillnad.

Zoe är en snyggt paketerad bil som med möjlighete­n till snabbladdn­ing kommit ikapp konkurrent­erna. Men när alltfler nya modeller börjar ploppa upp i det billigaste segmentet för elbilar kan det vara de små komfortdet­aljerna – eller avsaknaden av dessa – som avgör bilvalet.

 ?? FOTO: MARIA DAHLIN ?? LEDORDET ”CHIC”. Kromdetalj­er i fronten ska ge ett glittrande leende, i designproc­essen jobbade man med ”chic”. Förarmiljö­n är ombonad med textil gjord av återvunna säkerhetsb­älten. Att fylla batteriet upp till 80 procent tar enligt Renault en timme och tio minuter vid CCS-snabbladda­re. Förloppet kan följas via en telefonapp.
FOTO: MARIA DAHLIN LEDORDET ”CHIC”. Kromdetalj­er i fronten ska ge ett glittrande leende, i designproc­essen jobbade man med ”chic”. Förarmiljö­n är ombonad med textil gjord av återvunna säkerhetsb­älten. Att fylla batteriet upp till 80 procent tar enligt Renault en timme och tio minuter vid CCS-snabbladda­re. Förloppet kan följas via en telefonapp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden