Mitt i Solna

Stark inledning av omstartand­e AIK

Nästan maximal utdelning hittills för Gnaget

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

AIK har fått en smakstart i allsvenska­n. Med nio poäng av tio möjliga toppar handbollsh­errarna tabellen efter fem omgångar.

Ni kommer alla ihåg förra hösten. Ricoh hade blivit AIK som därmed fick ett lag i högsta serien igen. Det började dock uruselt med tolv raka förluster.

Trots en upprycknin­g föll handbollsh­errarna i kvalet och fick börja om i allsvenska­n. Men det verkar ha gjort AIK gott. Med ett nytt ungt lag har de svartgula gått starkt i inledninge­n och tagit nio av tio möjliga poäng.

Senast 29–21 mot Kärra hemma.

– Vi är givetvis glada över den fina starten vi fått, säger mittnian Mattias Windahl.

– Samtidigt ska vi tona ner det lite eftersom det bara gått fem omgångar hittills. Det är en lång serie.

Tippade i botten

Inför säsongen var svartgult nederlagst­ippade. Men det har snarare fungerat som tändvätska menar Windahl.

– Det har funkat ganska bra att flyga under radarn och vi har visat att vi kan slå alla lagen. Jag tycker det är otroligt skönt att få den här starten och visa att vi inte är en slagpåse. Många trodde vi skulle packa ihop när nästan hela förstasexa­n försvann.

Vad är det som funkat bra hittills?

– Försvarssp­elet framför allt. Vårt 6-0-försvar hade nog kunnat funkat bra i även handbollsl­igan. Det i kombo med starkt kantspel och många förstafas-kontringar.

Windahl var med hela Ricoh-eran i handbollsl­igan och var med om att åka ur i våras. Det är givetvis en helt annan stämning nu i gruppen än samma tid för ett drygt år sedan.

– Ja, tolv raka förluster tog såklart på gruppen. Det är en helt annan stämning nu och roligare att gå till träningen när det går bra.

Elitmerite­rade Mattias har gjort 25 mål på fem matcher, men känner att han har ett par nivåer till att ge. Med flera säsonger i Ricoh/AIK att jämföra med tycker han att årets gäng har kommit ihop väl hittills.

– Ja, det är en skön känsla i gruppen. Vi har rutinen i Jesper Linnéll och Gustav Rydergård. Gustav kom inför denna säsong och tillför otroligt mycket med sin rutin och starka försvarssp­el. Sen har vi kryddat med lovande unga spelare från Stockholm. Vi har verkligen fått ihop gruppen bra.

Vad blir nycklar för att fortsätta bygga på den fina inledninge­n?

– Fortsätta vara noggranna och ödmjuka. Ta en match i taget och inte blicka för långt. Det är en lång serie och vi har heller inte mött de största elefantern­a såsom Skånela, Aranäs och Amo.

Det är otroligt skönt att få den här starten och visa att vi inte är en slagpåse.

 ?? FOTO: AIK ?? STEG. Mattias Windahl (sittande) tycker även att AIK tagit steg som klubb: ”Organisato­riskt är vi bättre än ifjol och har ett mer långsiktig­t tänk. På sikt kan vi bli det ledande laget i Stockholm”, säger han.
FOTO: AIK STEG. Mattias Windahl (sittande) tycker även att AIK tagit steg som klubb: ”Organisato­riskt är vi bättre än ifjol och har ett mer långsiktig­t tänk. På sikt kan vi bli det ledande laget i Stockholm”, säger han.
 ??  ?? Mattias ”Matte” Windahl.
Mattias ”Matte” Windahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden