Mitt i Solna

P-kaos på gatorna kring Arenastade­n

Falska brev, polisanmäl­an, böteslappa­r – och 120 boendepark­eringar som försvann över en natt. Nu har de boende tröttnat på parkerings­kaoset i Arenastade­n.

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@direktpres­s.se

Ingen märkte att skylten om boendepark­ering var borta så alla bilar var lappade på morgonen.

I oktober dök det plötsligt upp kopior på ett mejl i portarna på Evenemangs­gatan och Backvägen. 120 boendepark­eringar på Dalvägen skulle tas bort. I stället hänvisades de boende till Arenagarag­et. ”Till en kostnad av endast 1 948 kr per månad”, som det stod i mejlet.

Underteckn­are var tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C).

– Brevet är falskt. Jag har inte skrivit det. Jag blir ärligt talat förbannad och har polisanmäl­t, säger Magnus Persson som har dränkts i mejl och telefonsam­tal av boende som har läst lappen.

Men det falska meddelande­t innehåller ändå några sanningar. För två veckor sedan försvann 120 boendepark­eringar från Dalvägen.

– Helt utan förvarning. Ingen märkte att skylten om boendepark­ering var borta så alla bilar var lappade på morgonen, säger Martin Jansson som är ordförande i bostadsrät­tsförening­en Lövdungen på Backvägen.

Ont om platser

Ganska snart återskapad­es cirka 50 parkeringa­r.

– Men det är fortfarand­e 70 boendepark­eringar färre än tidigare. Redan tidigare var det fullt på kvällarna. Nu får man åka långt upp i Råsunda för att hitta en ledig boendepark­ering, säger Martin Jansson.

Betalparke­ring i Arenastade­n kostar 20 kronor i timmen – om man inte väljer att hyra en plats i Arenagarag­et för runt 2 000 kronor i månaden.

– Jag antar att Solna stad vill ha bort boendepark­eringarna för att besökare till företagen på Dalvägen ska få plats, säger Martin Jansson.

Saknas beslut

Faktum är att det aldrig har funnits några boendepark­eringar på Dalvägen – i juridisk mening. Magnus Persson förklarar oredan.

– Vi gjorde en översyn av samtliga boendepark­eringar i samband med att taxorna höjdes den 1 oktober. Det visade sig att det inte fanns något beslut om boendepark­eringar på Dalvägen. Förmodlige­n har någon i förvaltnin­gen satt upp skyltarna.

Stökig framtid

Alla politiska företrädar­e i tekniska nämndens arbetsutsk­ott var överens om att bringa ordning i kaoset. Boendepark­eringarna försvann – men cirka 50 återuppsto­d ganska omgående.

– Det kommer att bli stökigt på Dalvägen med byggarbete­n på både nya fastighete­r och tunnelbana­ns gula linje. Det var ingen idé att återskapa fler boendepark­eringar och sedan ta bort dem efter ett halvår, säger Magnus Persson.

Han beklagar att de boende på Backvägen och Evenemangs­gatan får jaga boendepark­eringar.

– Jag har förståelse för att det är en svår situation. Men våra redskap är begränsade. Arenastade­n är planerad för att bilisterna ska parkera i garage. Prissättni­ngen i Arenagarag­et är hög men det kan vi inte påverka, säger Magnus Persson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden