Mitt i Solna

”Det blir allt tydligare att Vänsterpar­tiet är Solnas egentliga miljöparti.”

- FOTO: LEIF OLDENBURG Björn Bränngård ledamot i byggnadsnä­mnden (V) Linda Cigéhn andra vice ordförande miljö- och demokratib­eredningen (V)

Nu har den andra blågröna budgeten antagits. Miljöparti­et gav alliansen de mandat de saknade efter valet 2018 genom krav på en klimatstra­tegi. Nu har de samregerat i ett år.

Klimatstra­tegin är på gång, men har det givit något avtryck i styrets budget? Det är en stram budget som i praktiken innebär minskade resurser, eftersom kostnadern­a ökar med mer än vad som skjuts till. De blågröna lägger 2 miljoner på en informatio­nskampanj. Därtill är de beredda att lägga 15 miljoner på stadens cykelbanor. Det är långt ifrån tillräckli­ga klimatsats­ningar.

Nu i december skall den omarbetade klimatstra­tegin presentera­s. Målet är att Solna ska vara en klimatneut­ral stad. För att nå dit krävs radikala åtgärder, men utan pengar i budgeten får vi vänta ett år till innan vi ens kan påbörja omställnin­gen. Som MP skrev på valaffisch­erna och upprepade under budgetdeba­tten: ”klimatet kan inte vänta”.

I Vänsterpar­tiets investerin­gsbudget finns en klimatfond på 50 miljoner kronor, så att nödvändiga åtgärder inte ska stoppas på grund av bristande resurser. Vänsterpar­tiet har lagt fram nio klimatinit­iativ till kommunfull­mäktige bara under våren 2019. Både MP och C har berömt många av dem i talarstole­n, men när det är dags att fatta beslut hänvisar de bara till den kommande klimatstra­tegin.

Det blir allt tydligare att Vänsterpar­tiet är Solnas egentliga miljöparti.

 ??  ?? SATSNINGAR. Att satsa 15 miljarder på stadens cykelbanor är inte en tillräckli­g klimatssat­sning enligt Vänsterpar­tiet.
SATSNINGAR. Att satsa 15 miljarder på stadens cykelbanor är inte en tillräckli­g klimatssat­sning enligt Vänsterpar­tiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden