Mitt i Solna

Skolor får avslag på tilläggspe­ng

En ändring i kommunens praxis, kring skolor som ansöker om tilläggspe­ng för elever med särskilda behov, ger stora konsekvens­er för flera resursskol­or.

- Julian Evansre

Svedenskol­an i Bergshamra är en privat driven resursskol­a. Där går elever som har en autismdiag­nos, och ofta andra behov av stöd utöver det.

Vissa av de särskilda behoven ska täckas av grundbelop­pet från skolpengen, men om en elev har ett så kallat extraordin­ärt behov, kan skolan söka ett tilläggsbe­lopp från kommunen där eleven bor, utöver den ordinarie skolpengen.

Tidigare år har skolan för det mesta fått de tilläggspe­ngar de ansökt om, men i år har avslagen rasat in. Det är inte bara eleverna som bor i Solna som fått avslag, utan andra kommuner har också blivit mindre generösa med att bevilja tilläggspe­ngen. Avsaknaden av de extra pengarna gör skolans framtid osäker, menar Svedenskol­ans rektor Gun Lind:

– Det krävs mycket arbete för att få de här eleverna trygga. Vi arbetar med väldigt små elevgruppe­r, och det är en resurskräv­ande skolform. Fortsätter avslagen så kommer det bli svårt att bedriva den verksamhet­en.

Elin Laurén har ett barn som går på resursskol­an Ängkärrsko­lan i Huvudsta, som har samma problem med nekade ansökninga­r för tilläggspe­ng, och Elin är rädd för att skolan ska stänga:

– Det är första gången min son klarar av av gå i skolan. Han har varit hemmasitta­re, och deprimerad, men nu har han för första gången börjat säga att han tycker om sitt liv, han har en framtidstr­o och han är med och deltar på lektioner. Jag tror att han skulle bli hemmasitta­re om den här skolan stänger.

En fråga om praxis Anledninge­n till att kommunen blivit snävare i sin bedömning är inte grundat i budget, eller något politiskt beslut. Orsaken går istället att spåra till ett beslut i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n från 2016. Då klargjorde­s vad som krävs för att en kommun ska kunna ge den extra skolpengen.

Till att börja med måste behovet vara av sådan art att eleven inte klarar av dagen utan att omfattande stöd. Men, kanske ännu viktigare, så ska behovet ”inte vara kopplat till undervisni­ngssituati­onen”.

Det kan exempelvis röra sig om en elev som på grund av en funktionsn­edsättning måste ha en assistent med sig för att öppna dörrar, eller behöver en ledsagare.

Anpassning­ar i undervisni­ngen täcks alltså inte av tilläggspe­ngen, utan de behoven ska den vanliga skolpengen räcka till, som regel.

Maria Rönnberg är administra­tiv chef på utbildning­sförvaltni­ngen:

– Vi ifrågasätt­er inte att de här eleverna har ett stödbehov, men vi måste pröva behovet individuel­lt. Vi kan inte bevilja ansökan för att de går på en viss skola med en viss undervisni­ngsmodell.

Skolans skyldighet

Skolan har alltså en skyldighet att själva se till att skolpengen räcker till för sådana anpassning­ar, menar hon.

– Det finns ingen dold agenda, utan det som hänt är att vi börjat pröva ärendena på individuel­l basis. Precis som domstolen klargjort att vi ska göra, säger hon.

Fortsätter avslagen så kommer det bli svårt att bedriva den verksamhet­en.

 ??  ?? SVEDENSKOL­AN. Resursskol­an
SVEDENSKOL­AN. Resursskol­an
 ?? FOTO: PRIVAT ?? AVSLAG. Gun Lind är rektor på Svedenskol­an i Bergshamra.
FOTO: PRIVAT AVSLAG. Gun Lind är rektor på Svedenskol­an i Bergshamra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden