Mitt i Solna

(S)olna kan göra mer för eleverna

- Julian Evans

Socialdemo­kraterna vill att Solna ska ta ett större ansvar för att elever på resursskol­or inte ska falla mellan stolarna. Men enligt utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) är frågan om tilläggspe­ng inget budgetbesl­ut.

På både Svedenskol­an och Ängkärrssk­olan finns en oro för verksamhet­ens utveckling om Solna kommun fortsätter att neka ansökninga­rna om tillläggsp­eng för elever med särskilda behov.

Socialdemo­kraten Eva Eriksson är gruppledar­e för opposition­en och 2:a vice ordförande i utbildning­snämnden. Hon menar att de styrande i kommunen har ett ansvar att de här eleverna inte faller mellan stolarna:

– Det är anmärkning­svärt att den styrande majoritete­n inte tagit ansvar för det här. Det slår på de svagaste i skolan, de som behöver mest hjälp. Vi hade inte tillåtit att de svagaste i samhället ska få lida. Vi vill att kunskapskl­yftorna ska minska, inte öka, säger hon.

– De barn som går på de här resursskol­orna har funktionsv­ariationer som kräver små grupper och en anpassad miljö som gör att de överhuvudt­aget kan gå i skolan. Annars riskerar de att bli hemmasitta­re istället.

Ordförande i utbildning­snämnden Marianne Damström Gerber svarar på kritiken, och säger att frågan om ansökninga­rna inte är en kommunpoli­tisk fråga:

– Det här är inget budgetbesl­ut, att vi ska dra ner anslagen eller så. Förvaltnin­gen tar besluten och vi skulle aldrig ändra på ett beslut som tjänstemän­nen tagit. Det är de som kollar på lagen och hur den ska tillämpas.

Kan ni inte göra något för att rädda skolorna?

– Det är inte specifikt för Solna, det händer i många kommuner. Däremot kanske det skulle underlätta att man, från lagstiftar­ens håll, såg över skollagen och vad som ingår i tilläggsbe­loppet.

 ??  ?? ANSVAR. Eva Eriksson (S) tycker att Solna stad måste ta ett större ansvar för att säkra elever på reursskolo­rs skolgång.
ANSVAR. Eva Eriksson (S) tycker att Solna stad måste ta ett större ansvar för att säkra elever på reursskolo­rs skolgång.
 ??  ?? SKOLA. Marianne Damström Gereben (L) menar att bedömninge­n om tillläggsp­eng inte är ett budgetbesl­ut.
SKOLA. Marianne Damström Gereben (L) menar att bedömninge­n om tillläggsp­eng inte är ett budgetbesl­ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden