Mitt i Solna

Kommunen väntar på det sista ordet

- Julian Evans

Sollentuna kommun har redan påbörjat en upphandlin­g efter kammarrätt­ens beslut att det är skolans ansvar att förse barnen med blöjor. Men Solna tar inte efter grannkommu­nens exempel, utan fortsätter avvakta i väntan på att sista instansen sagt sitt.

Frågan om vem som ska förse förskoleba­rnen med blöjor - föräldrarn­a eller förskolan - aktualiser­ades efter att Värmdö kommun gav en privat förskola en avgift på 30 000 kronor för att skolan såg blöjorna som barnens egna tillhörigh­eter och lät föräldrarn­a ta med sig egna blöjor hemifrån.

Både förvaltnin­gsrätten och kammarrätt­en, gav i efterhand Värmdö kommun rätt. De bestämde att blöjorna ska tillhandah­ållas av skolan, och inte föräldrarn­a.

Vissa kommuner har redan bestämt sig för att följa domstolarn­as beslut. Sollentuna kommun befinner sig i skrivande stund i upphandlin­g om blöjorna, som beräknas kosta kommunen drygt en halv miljon kronor per år.

Men Solna kommun, gör som tidigare sagt att man avvaktar det tredje och sista ordet i frågan. Högsta Förvaltnin­gsdomstole­ns beslut väntas komma snart, och tills dess lägger man hellre pengarna på annat:

– Det ä ren avvägning vi gjort, att vi prioritera­r verksamhet­en, förskollär­are och barnskötar­e. Är man förälder till ett barn i den åldern så har man blöjor, och jag kan inte se att det är förskolans ansvar. Men självklart kommer vi välja det som domstolen kommer fram till, säger Anna Lasses, centerpart­istisk ordförande i barn- och fritidsnäm­nden.

I september sade Anna Lasses att den beräknade kostnaden för att ge blöjor till de 1500 barn som kommunens skolor har i den åldern skulle uppgå till cirka en miljon kronor.

Är man förälder till ett barn i den åldern så har man blöjor, och jag kan inte se att det är förskolans ansvar.

 ??  ?? ANNA LASSES, centerpart­istisk ordförande i barn- och fritidsnäm­nden tycker att föräldrar ska stå för blöjor.
ANNA LASSES, centerpart­istisk ordförande i barn- och fritidsnäm­nden tycker att föräldrar ska stå för blöjor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden