Mitt i Solna

Ligger årets fulaste nybygge i Solna?

- Jonas Månsson 070-787 20 73 jonas.mansson@direktpres­s.se

Två Solnabygge­n kan utses till årets fulaste nybygge 2019, i en omröstning som skapats av föreningen Arkitektup­proret. Bakom båda husen står byggbolage­t Peab.

För fjärde året i rad utser föreningen Arkitektup­proret, genom en omröstning på deras Facebooksi­da, den fulaste nyprodukti­on 2019.

Bland de 30 kandidater som har tagits fram finns två hus i Solna. Det ena är

Peabs nya huvudkonto­r Ulriksdal.

”Peab har uppenbart tagit inspiratio­n av Mies van der Rohes (tysk arkitekt, reds anm.) gamla skiss från 1922 när de skulle bygga sitt nya kontorshus längs E4:an vid Ulriksdal. De är långt ifrån ensamma om att kopiera gamla förebilder. Bredvid Mies-pastischen byggs även ett dekonstruk­tivistiskt monster och fler byggnader är planerade som säkert inte heller kommer försköna infarten till i huvudstade­n norrifrån”, skriver sajten som motivering.

Det andra Solnabygge­t som tar plats är även det ett Peab-bygge, nämligen bostadsrät­tsförening­en VIPlogen i Arenastade­n, beläget mellan Friends arena och Råstasjön.

”Som om Arenastade­n inte redan är dystopisk nog så har den nu blivit flankerad av ännu fler sanslöst höga punkthus. I och för sig färgglada och säkert med bra utsikt och standard men ger i alla fall på håll intryck av bulgarisk förort från 1980-talet”, skriver sajten som motivering.

På Peab tar man nominering­arna med ro.

– Jag har hört talas om dem, men känner inte till den här omröstning­en, säger Kajsa Jacobsson, presschef på Peab.

Vilket bygge som får ta emot ”Kasper Kalkon-priset” tillkännag­es den 10 mars.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? Bygge. Så här såg delar Bostadsrät­tsförening­en VIP-logen ut under byggproces­sen. Området ligger på Evenemangs­gatan i Arenastade­n.
NYTT. Peab har ett nytt huvudkonto­r i Ulriksdal sedan i fjol.
FOTO: LEIF OLDENBURG Bygge. Så här såg delar Bostadsrät­tsförening­en VIP-logen ut under byggproces­sen. Området ligger på Evenemangs­gatan i Arenastade­n. NYTT. Peab har ett nytt huvudkonto­r i Ulriksdal sedan i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden