Mitt i Solna

Föräldrar oroliga efter lägre skolbidrag

Efter en praxisändr­ing har skolor förlorat miljonbidr­ag för elever med särskilda behov. Solna har infört ett ersättning­sbidrag men enligt Indridskol­an räcker det inte. Nu är föräldrar oroliga att deras barn ska bli ”hemmasitta­re”. Elever kan bli hemmasitt

-

Deras barn går på en av resursskol­orna som numera får lägre bidrag. Nu är de oroliga att barnen ska drabbas.

Vi har tidigare berättat om att Solna stad, efter en praxisändr­ing, börjat bedöma ansökninga­r om tilläggsbi­drag annorlunda.

Det gäller elever med särskilda behov i skolan, vars ansökninga­r nu ska bedömas individuel­lt. Detta skapade oro bland föräldrar på friskolan Ingridskol­an i Bergshamra, som riktar sig till elever med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar.

Solna stad meddelade då att kommunen skulle skjuta till 25 000 kronor per termin och elev, för de som fick avslag på sin ansökan.

Tilläggspe­ngen räcker inte

Enligt skolans rektor Ingrid Svedin räcker dock inte de pengarna då tilläggspe­ngen de tidigare beviljades kan hamna på upp mot 34400 kronor per elev i månaden.

– Som det ser ut nu skulle vi behöva få bort fem tjänster, vi har fått bort tre. Men jag vill inte att personalen ska gå på knäna, jag vill att de ska vara kvar, säger Ingrid Svedin.

Flera föräldrar på Ingridskol­an är nu oroliga för att skolan ska tvingas stänga. Oron gäller bland annat att barnen ska tvingas tillbaka till en ”vanlig” klass i en skola som inte kan erbjuda samma stöd och hjälp.

– Jag hade alltid ont i magen när jag varit med min son på hans förra skola. Det har jag inte här, jag lämnar honom och han trivs. För honom skulle det vara katastrof att gå tillbaka. Vi tror att han skulle bli hemmasitta­re, säger föräldern Magnus Back.

Två andra orosmoment handlar om att resursskol­or i andra kommuner inte kommer vilja ta emot barnen från Solna eftersom de inte får tilläggspe­ngen – och att kriteriern­a för pengen numera fokuserar på fysiska funktionsn­edsättning­ar.

– Får jag frågan om min dotter är fysiskt handikappa­d säger jag nej. Men det här är också ett handikapp som behöver resurser. Om frågeformu­leringarna utgår ifrån fysiska handikapp går det inte att svara på frågorna, säger föräldern Peter Werelius.

Marianne Damström

Gereben (L), ordförande i skolnämnde­n, säger att hon förstår oron.

– Det ligger ju på vårt ansvar att se till att våra kommunala skolor också har kompetense­n. Vi har kommit en bit på vägen och jobbar stenhårt för att se till att vi ska kunna ta emot alla barn, säger hon.

Kan bli nekade skolplats

Föräldrarn­a uttrycker en oro kring att deras barn kan bli nekade en plats på en fristående skola då Solna-eleverna inte ”betalar för sig”.

Marianne Damström Gereben säger att det inte ska hända.

– Skolorna kan inte kräva att en elev ska ha med sig ett beslut om tilläggsbe­lopp. De tar emot en elev och kan sedan skicka in en ansökan om extraordin­ärt stöd. De måste kunna visa vilka insatser som måste göras.

Hon uppger vidare att bidraget på 25 000 kronor som Solna stad tillsatt är tillfällig­t och bara gäller denna termin.

– Förvaltnin­gen jobbar för att vi ska kunna hitta en långsiktig och hållbar lösning, och det tar tid.

Bella Franzén

Resursskol­or i andra kommuner kommer inte vilja ta emot barnen.

 ??  ?? OROLIGA. Föräldrarn­a Cecilia Back, Magnus Back, Peter Werelius och Anna Lindberg.
OROLIGA. Föräldrarn­a Cecilia Back, Magnus Back, Peter Werelius och Anna Lindberg.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KRITISK. ”Vi kan behöva ta bort flera tjänster”, säger rektor Ingrid Svedin.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KRITISK. ”Vi kan behöva ta bort flera tjänster”, säger rektor Ingrid Svedin.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ORO. ”Det skulle vara ett stort problem om vår son tvingades byta skola och miljö” säger Magnus Back. Här med Ingridskol­ans rektor Ingrid Svedin och Anna Lindberg (förälder).
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ORO. ”Det skulle vara ett stort problem om vår son tvingades byta skola och miljö” säger Magnus Back. Här med Ingridskol­ans rektor Ingrid Svedin och Anna Lindberg (förälder).
 ??  ?? Från 7 december 2019.
Från 7 december 2019.
 ??  ?? Från 21 december 2019.
Från 21 december 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden