Mitt i Solna

Därför ökar anmälninga­r om oro för barn och unga.

Tre år i rad har antalet anmälninga­r stigit

- Jonas Månsson 070-787 20 73 jonas.mansson@direktpres­s.se

Allt fler orosanmäln­ingar kommer till Solna stad om barn som misstänks fara illa. Ökad benägenhet att anmäla tror socialchef­en AnnCharlot­te Fager kan vara en bakomligga­nde orsak.

De senaste åren har antalet orosanmäln­ingar gällande barn 0–17 år i Solna stad ökat, med undantag för en viss nedgång för fyra år sedan (se faktaruta).

Att anmälninga­rna ökar stämmer överens med hur bilden ser ut för hela landet, menar Ann-Charlotte Fager, Solna stads socialchef.

– Det är inte bra att barn far illa. Men om det sker är det bättre att det kommer till socialtjän­stens kännedom, säger hon.

Att anmälninga­rna har ökat stadigt de senaste åren tror hon kan ha att göra med att fler har fått upp ögonen för vikten av att anmälda misstänkta missförhål­landen. Bland annat olika myndighete­r.

– Man ska anmäla om det kan vara så att ett barn far illa. Historiskt finns flera fall där det inte har anmälts i tid. Nu har socialtjän­stlagen ändrats så att det är tydligare när det ska anmälas. Jag upplever att fler inom exempelvis polisen och sjukvården som har hand om barn har en större benägenhet att anmäla nu, säger hon.

Bland det som anmäls finns exempelvis fysiskt och psykiskt våld, kränkning,

Det vi kan göra är att vi kan omhänderta barnet omedelbart

sexuella övergrepp och allvarliga relationsp­roblem.

Färre än i riket

Trots att fler anmäls ligger andelen fall som går till vidare utredning relativt jämnt, mellan 38 och 43 procent av fallen de senaste åren. Utredninga­rna har alltså inte ökat över tid procentuel­lt sätt. Hur kan det komma sig?

– Det kan bero på att även om fler gör orosanmäln­ingar så har barn generellt inte fått det sämre, säger hon.

Beroende på situatione­rna och behovet har kommunen flera åtgärder att sätta in.

– Det vi kan göra är att vi kan omhänderta barnet omedelbart och ansöka hos domstol om tvångsomhä­ndertagand­e, vilket sker väldigt sällan. Mer vanligt är kontaktfam­iljer och familjebeh­andling i samarbete med föräldrarn­a, säger hon.

Hur ser du på utveckling­en framöver?

– Det är svårt att ha en prognos, men jag känner att vi har resurser om det skulle ske en ökning. 2020 ser så här långt ut att motsvara de senaste åren.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? ORO.
De senaste åren har fler anmält oro mot Solnabarn som kan fara illa.
FOTO: JONAS CARLSSON ORO. De senaste åren har fler anmält oro mot Solnabarn som kan fara illa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden