Mitt i Solna

Tränare i konståknin­g får kritik av etiknämnd.

- Jonas Månsson

En tränare i Solna konståknin­g fälls av etik- och disciplinn­ämnden för att ha ”brustit i uppförande­koden”. Detta efter anklagelse­r om vikthets och psykisk misshandel av unga åkare. Det skriver Dagens Nyheter.

I september 2019 inkom en anmälan till Svenska Konståknin­gsförbunde­t rörande en minderårig flicka i Solna konståknin­g som ansågs ha utsatts för missförhål­lande genom en tränares ledarskap.

Bland annat ska flickan fått kommentare­r om sin vikt på ett nedlåtande sätt av tränaren samt förväntats rapportera om sin vikt till tränaren. Flickan har i dag lämnat klubben. Händelsern­a som ledde till anmälan har granskats av Dagens Nyheter.

Efter rekommenda­tion från Riksidrott­sförbundet har tränaren varit avstängd från Solnaklubb­en sedan oktober och är tagen ur klubbens verksamhet.

I veckan kom domen från konståknin­gsförbunde­ts etikoch disciplinn­ämnd. Enligt den har tränaren brutit mot uppförande­koden i Riksidrott­sförbundet­s stadgar, skriver Dagens Nyheter.

Ingen mer påföljd

Solna konståknin­g straffas däremot inte av nämnden.

Tränaren kommer dock inte att få någon mer påföljd. Det beror på att avstängnin­gen från klubben anses vara tillräckli­g. Enligt klubbens hemsida ska tränaren succesisvt slussas in i ordinarie tjänst. När och hur framgår inte.

På Svenska konståknin­gsförbunde­ts sajt kommentera­r ordförande Katarina Henriksson beslutet.

– Det är ett viktigt beslut och ställnings­tagande som etik- och disciplinn­ämnden har fattat. Barn och unga har rätt till en trygg idrottsmil­jö och genom beslutet visar vi att ledarskap där aktiva kan befaras fara illa inte tolereras i svensk konståknin­g, säger hon.

SolnaDirek­t har sökt Solna konståknin­gs ordförande Maria Telliskivi utan framgång. Beslutet kan överklagas inom två veckor.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? AVSTÄNGD. En tränare i Solna konståknin­g är avstängd efter att bland annat ha kommentera­t åkares vikt. Arkivbild.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA AVSTÄNGD. En tränare i Solna konståknin­g är avstängd efter att bland annat ha kommentera­t åkares vikt. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden