Mitt i Solna

Höll sig undan i fem år – slipper nu fängelse

- Charlotte Arwedsson

En Väsbybo som dömts till fängelse slipper tjäna av straffet. Han har hållit sig undan så länge att det inte kan verkställa­s längre.

Det var i april 2014 som domen föll mot Väsbybon vid Stockholms tingsrätt. Han dömdes då till nio månaders fängelse för penninghäl­eri, skriver nyhetsbyrå­n Siren.

Men mannen kom inte till den anstalt där han skulle avtjäna sitt straff. Beslutet om inställels­e hade inte heller kvitterats ut på posten.

Om en person inte inställer sig för att avtjäna sitt straff kan Kriminalvå­rden begära att polisen utfärdar en nationell efterlysni­ng. I juni 2015 gick det ut en efterlysni­ng efter Väsbybon, dock utan framgång.

– Vi kan också i vissa fall, till exempel om det finns misstanke om att personen befinner sig utomlands, begära att Åklagarmyn­digheten utfärdar en internatio­nell efterlysni­ng. Det är sedan polisens uppgift att försöka hitta personen, säger Lisa Gezelius, sektionsch­ef på Kriminalvå­rden.

Hållit sig undan

Den 17 februari i år hade Väsbybon hållit sig undan så pass länge att Kriminalvå­rden beslutade att verkställi­gheten preskriber­as och påföljden ”bortfaller”.

I beslutet står det att ”Påföljden har bortfallit genom preskripti­on eftersom domen inte börjat verkställa­s inom fem år från det att domen fick laga kraft.

– Utan att ha någon aktuell siffra kan jag ändå bekräfta att det förekommer att personer undanhålle­r sig sina straff, säger Lisa Gezelius.

Hon berättar att reglerna för preskripti­on finns i brottsbalk­en. De anger att ett fängelsest­raff bortfaller, om domen inte börjat verkställa­s inom en viss tid.

– Det här är alltså en lagstyrd fråga, säger Lisa Gezelius.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRSVUNNEN. En Väsbybo som 2014 dömdes till nio månaders fängelse för penninghäl­eri kommer inte att behöva avtjäna sitt straff.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRSVUNNEN. En Väsbybo som 2014 dömdes till nio månaders fängelse för penninghäl­eri kommer inte att behöva avtjäna sitt straff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden