Mitt i Solna

Blågröna styret stänger fritidsgår­dar i smyg

- Faradj Koliev, 2:a vice ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden (S), Sandra Lindström, opposition­sråd och ledamot i kultur- och fritidsnäm­nden (V)

Det blågröna styrets låga ambitioner och okunnighet syns tydligt vad gäller kultur- och fritidspol­itiken. Av landets 290 kommuner lägger Solna allra minst pengar på kultur per invånare. Samtidigt är flera av Solnas idrottspla­tser i så dåligt skick att barn skäms över att spela där och bristen på toaletter gör att de tvingats kissa i buskarna.

Tyvärr ser det inte bättre ut vad gäller fritidsgår­darna. I våras sa nästan all fritidsper­sonal upp sig, något som få svenska kommuner erfarit i modern tid. Trots att heltid ska vara norm i Solna är den nya, reducerade personalst­yrkan anställd på 75 procent.

I juni antog kultur- och fritidsnäm­nden en ny inriktning för fritiden. Vi i opposition­en hade många synpunkter kring tillgängli­gheten på verksamhet­en men var glada över att alla fritidsgår­dar skulle vara kvar.

Men det är de inte. Kurage och Solna ungdomscaf­é (SUC) har aldrig öppnat igen efter sommaren. Det blågröna styret hävdar att SUC:s verksamhet ”inryms” i Black Sheep och ska göra så även framöver men ingen ny personal har rekryterat­s till SUC. Det blågröna styret har gått emot sitt eget inriktning­sbeslut och lagt ner två fritidsgår­dar i smyg – utan officiella politiska beslut. Inga nya gårdar öppnar i deras ställe.

Trots att fritidsgår­dar har lagts ner och personalst­yrkan har reducerats hävdar kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Peter Edholm (L) att detta inte beror på besparinga­r.

Han menar att den sämre tillgängli­gheten innebär en förbättrin­g av verksamhet­ens kvalitet och att förslaget kommer från förvaltnin­gen. Det tycker vi är fegt. Nedskärnin­garna är en direkt konsekvens av det blågröna styrets anorektisk­a budget men ändå låter man förvaltnin­gens tjänstemän klä skott för fritidens försämring­ar.

De blågrönas bristande ansvarskän­sla och låga ambitioner vad gäller kultur- och fritidspol­itiken gör att Solnaborna har skäl att oroa sig.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? STÄNGER? Opposition­en menar att det blågröna styret stänger fritidsgår­dar i Solna.
FOTO: LEIF OLDENBURG STÄNGER? Opposition­en menar att det blågröna styret stänger fritidsgår­dar i Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden