Mitt i Solna

S och V: Det behövs en anhörigpol­icy i Solna

- Elisabet Brolin (S), 2:e vice ordförande i omvårdnads­nämnden, ledamot i omvårdnads­nämnden

På omvårdnads­nämndens möte 24 mars lämnade Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet in ett gemensamt initiativ. Vi vill att Solna stad arbetar fram en anhörigpol­icy.

En anhörigvår­dare är en person som regelbunde­t ger omsorg till en närstående. Många av dem är kvinnor och många har samtidigt ett vanligt lönearbete. Ungefär var femte person i vuxen ålder ger regelbunde­t omsorg till närstående med anledning av sjukdom, hög ålder eller funktionsn­edsättning. För Solnas del motsvarar det cirka 13 000 personer. Runt 30 procent av dessa ger vård eller omsorg varje dag.

Många anhörigvår­dare behöver stöd och hjälp i sin roll och kommunen är skyldig enligt lag att erbjuda detta. Solna stad erbjuder olika former av stöd för anhörigvår­dare i dag, till exempel samtalsgru­pper, avlösning eller korttidsbo­ende. Det är bra insatser, men långt ifrån alla känner till eller erbjuds dem.

Anhörigpol­icyn skulle göra det enklare att fånga upp behoven, ge informatio­n och klargöra var ansvaret för detta ligger. Omsorgsper­sonalen ska veta vilket stöd som finns, informera om det och meddela kommunen när de ser att det finns anhöriga som behöver stöd. Policyn ska innehålla mätbara mål som utvärderas kontinuerl­igt. Anhörigvår­darna gör så mycket för sina närstående och för samhället i stort – de förtjänar all vår hjälp och uppskattni­ng.

Kerstin Scheutz (V)

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BEHÖVS. S och V menar att det behövs en anhörigpol­icy för dem som vårdar sina närstående.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BEHÖVS. S och V menar att det behövs en anhörigpol­icy för dem som vårdar sina närstående.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden