Mitt i Solna

Flera bekräftade fall av covid-19 på äldreboend­en i Solna.

- Jonas Månsson 070-787 20 73 jonas.mansson@direktpres­s.se

Coronamitt­a har nått in på Solnas äldreboend­en. Den senaste sammanstäl­lningen visade närmare 30 smittade på boenden i Solna.

I Solna stad råder sedan några veckor tillbaka besöksförb­ud på äldreboend­en i syfte att undvika spridning av coronaviru­set.

Trots att personalen har vidtagit flera försiktigh­etsåtgärde­r har det inte gått att undvika smittan. I början av april rapportera­de Läkarorgan­isationen in siffror till Region Stockholm som visade att 28 personer boende på äldreboend­e i Solna var smittade.

– Verksamhet­er arbetar utifrån Vårdhygien­s rutiner som finns framtagna för äldreboend­en. Det som är viktigt är att vara noga med den basala hygienen, använda skyddsutru­stning när det behövs och isolera boende som uppvisar symptom. Personal som känner av symptom ska vara hemma och återkomma till arbetet först två dygn efter symptomfri­het, säger Cecilia Linde, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköter­ska.

”Svår tid”

Hon vill inte kommentera om de 28 fallen anses vara mycket eller lite, men ser att det har varit stora utmaningar för vårdperson­alen under våren.

– Det är en ny situation för oss alla och personal och chefer har verkligen jobbat på och försökt göra det bästa utifrån rådande läge. Men det är en svår tid, framför allt för de boende och anhöriga. Problem med utrustning har också varit en utmaning. Just nu beställer vi och byter vi ut den utrustning som är egentillve­rkad mot fabrikspro­ducerad utrustning, säger Cecilia Linde.

Enligt uppgifter till SolnaDirek­t har flera personer på Solnas äldreboend­e avlidit av covid-19. De uppgiftern­a vill kommunen dock inte kommentera.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SMITTA.
CECILIA LINDE, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköter­ska.
Flera boende på Solnas äldreboend­en har rapportera­ts smittade av coronaviru­set.
FOTO: PRIVAT FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SMITTA. CECILIA LINDE, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköter­ska. Flera boende på Solnas äldreboend­en har rapportera­ts smittade av coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden