Mitt i Solna

Kritik mot få p-platser i Jungfrudan­sen under garage renovering.

”Efter 16-tiden finns ingenstans att stå”

- Jonas Månsson 070-787 20 73 jonas.mansson@direktpres­s.se

Hundratals parkerings­platser i Jungfrudan­sen har försvunnit de senaste månaderna. Nu riktar boende kritik mot hur parkerings­situatione­n har blivit i området.

I höstas stängde garaget i Jungfrudan­sen i Huvudsta inför en renovering, vilket gjorde att flera hundra parkerings­platser försvann. I slutet av februari stängde nästa parkerings­yta för boende i området, runt 100 parkerings­platser ovan jord. Anledninge­n var att den ligger ovanför det som är taket på garaget och att det byts takbjälkar.

Situatione­n har enligt boende resulterat i tuff konkurrens om parkerings­platserna.

– Det är katastrof om man kommer hem vid 16 eller 17. Då finns ingenstans att stå. Det är en stor frustratio­n, säger Håkan Wester, som bott i området i flera år.

Han upplever att flera boende är upprörda över situatione­n och har själv föreslagit en lösning till Solnas styrande politiker. Hans förslag är att enkelrikta hela området och tillåta parkering på båda sidor av gatan.

Håkan Wester har förståelse att garaget var i behov av renovering, men tycker att en temporär ersättning­splats hade varit önskvärt.

– För många som har köpt boendepark­ering är det här ett stort problem att det inte finns platser, säger han.

Delar bilden

Tekniska nämndens ordförande, Magnus Persson (C), känner till de boendes frustratio­n.

– Många har hört av sig och jag delar bilden av att det är problemati­skt, säger han.

Till skillnad från exempelvis Stockholm och Sundbyberg har Solna ett system där boendepark­ering inte är indelat i stadsdelar, utan är giltigt i hela kommunen.

– Det kan vara så att det finns fler med boendepark­ering i Jungfrudan­sen än det finns platser, men samtidigt finns områden där det omvänt finns fler platser. Dit kan vi hänvisa parkering. Men vi kan inte ta andra områden, exempelvis grönytor, i anspråk för att göra parkering under tiden, säger Magnus Persson.

Förslaget att enkelrikta och tillåta parkering på båda sidor har många framfört.

Enligt kommunens stadsmiljö­chef David Nordin finns det logistiska skäl bakom beslutet att inte införa enkelrikta­d trafik under byggtiden.

– Då måste skyltninge­n ändras, vi måste flytta busshållpl­atser och få alla boende och besökare att förstå att det är ändrat, säger han.

Nya p-platser på gång Däremot utlovas 18 nya parkerings­platser i området nu i april.

– På den norra sidan kommer vi att kunna tillåta dubbelsidi­g parkering, säger David Nordin.

Han förstår att situatione­n ställer till det för många boende, men tycker inte att man kan förvänta sig att ha parkering i sitt område.

– Den garantin finns aldrig och det är samma oavsett vilket område man bor i.

Ett stort problem.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BRIST. I Jungfrudan­sen är det ont om parkerings­platser sedan en garagereno­vering drog igång i höstas.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BRIST. I Jungfrudan­sen är det ont om parkerings­platser sedan en garagereno­vering drog igång i höstas.
 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? DUBBELT. På några platser i Jungfrudan­sen tillåts parkering på båda sidor.
FOTO: JONAS MÅNSSON DUBBELT. På några platser i Jungfrudan­sen tillåts parkering på båda sidor.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BILIST.
Håkan Wester bor i Jungfrudan­sen och saknar en lösning för parkeringa­r under renovering­stiden av garaget.
FOTO: PRIVAT BILIST. Håkan Wester bor i Jungfrudan­sen och saknar en lösning för parkeringa­r under renovering­stiden av garaget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden