Mitt i Solna

Oviss framtid för årets studentkul­l

Det skulle bli en fest för livet – men firandet ställdes in. I stället hänger coronakris­en som ett tungt moln över det här årets studenter. Men det kommer att vända, tror experten.

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@direktpres­s.se

CECILIA, FELICIA & DIAR. ”Känslan av att springa ut försvinner”

De såg fram emot allt: skivan, flaket, frukosten och givetvis utspringet. Men nu blir inget som det var tänkt för 2020 års studenter.

– Tanken var att andra terminen i trean skulle vara en fest. Nu blev det inte så, säger Diar Saber, student på Östra gymnasiet i Skogås/Trångsund.

Beskedet att alla kommunala gymnasiesk­olor i Stockholms län ställer in det klassiska studentfir­andet var inte välkommet, men väntat. I Huddinge kom beskedet två veckor tidigare.

För Huddingest­udenterna, som haft längre tid på sig att smälta beskedet, är besvikelse­n ändå orubbad.

– Det känns som att vara med i en tävling och sista sträckan tar man bort priset och säger ”du kommer inte vinna någonting”, säger Cecilia Palmqvist som går sitt sista år på Östra gymnasiet.

Tänker om

Felicia Johansson, som är en av dem som har dragit i trådarna för studentfir­andet på Östra gymnasiet, såg fram emot ett klassiskt studentfir­ande – med skiva, mösspåtagn­ing, champagnef­rukost, flak och utspring. Det sistnämnda var höjdpunkte­n, menar hon.

Mycket är redan beställt för pengar som klassen har tjänat in genom kakförsälj­ning sedan sin allra första termin.

Men att avboka allt är uteslutet. Istället får man hitta alternativ­a lösningar.

– Vi förlorar 10 000 kronor om vi avbokar flaket. Så vad vi i vår klass kommer göra är att ha champagnef­rukost och sedan åka flaket därifrån. Det som försvinner är ju känslan av att få springa ut, säger Felicia Johansson.

Kom tillbaka i höst

Beskedet till studentern­a på Östra gymnasiet är att de får komma tillbaka och ha ett utspring i höst.

– Min kusin la upp på sociala medier att hon säljer kakor för sin student nästa år. Jag beställde, och skrev ”hoppas att ni får ta studenten”. Jag tar hellre studenten än blir ihågkommen som dem som inte tog studenten, säger Felicia.

Vi förlorar 10 000 kronor om vi avbokar flaket. Så vi kommer ha champagnef­rukost och sedan åka därifrån.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? BESVIKELSE. Studentern­a Cecilia Palmqvist, Felicia Johansson och Diar Saber på Östra gymnasiet i Skogås hade hoppats på att sista terminen skulle vara full av fest, glädje och längtan. Nu blir det inte så.
FOTO: CLAUDIO BRITOS BESVIKELSE. Studentern­a Cecilia Palmqvist, Felicia Johansson och Diar Saber på Östra gymnasiet i Skogås hade hoppats på att sista terminen skulle vara full av fest, glädje och längtan. Nu blir det inte så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden