Mitt i Solna

Experten: ”Det kommer bli bättre”

- Bella Franzén bella.franzen@direktpres­s.se

Hela världen har vänts upp och ner. Samtidigt står hundratals ungdomar inför en oviss framtid. Men det gäller att komma ihåg att det kommer att vända, menar studievägl­edaren Viktoria Sölen.

Enligt Universite­ts- och högskolerå­dets statistik sökte drygt 407 000 personer till höstens högskoleut­bildningar, en ökning med 13 procent från förra året.

Att så många sökte utbildning­ar till hösten gör att konkurrens­en blir ännu tuffare. Men samtidigt behöver det inte gälla alla utbildning­ar, menar Viktoria Sölen, studie- och yrkesvägle­dare på Solna gymnasium.

– Det är en stor osäkerhet nu, men man ska komma ihåg att det finns många utbildning­ar där det inte alls är lika tuff konkurrens om platserna, säger hon.

Den 15 april var sista dagen att söka till högskolor och universite­t. Men även om man missade det datumet så behöver det inte vara kört om man Viktoria Sölen. vill plugga i höst. – Det kan finnas utbildning­ar och kurser som inte har fyllt sina platser helt. Man kan söka på antagning. se och filtrera på de som har öppet för anmälan, säger Viktoria.

Vad är viktigt när man funderar på sin framtid?

– Man ska utgå ifrån sig själv och sina egna intressen. Det är bra att kartlägga lite hur arbetsmark­naden ser ut och försöka läsa på lite om olika branscher.

Har du några tips till de som är oroliga?

– Det är viktigt att tänka på att det kommer bli bättre, även om det inte känns så nu. Då kommer arbetsmark­naden också att vända uppåt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden