Mitt i Solna

Terapi för unga i Kungsgårde­ns stall

- Lisa Halldén 070-794 28 31 lisa.hallden@direktpres­s.se

Vi smyger igång efter sommaren.

DROTTNINGH­OLM

Det har stått tomt in nära ett decennium, men nu ska stallet vid Kungsgårde­n i Drottningh­olm få nytt liv. I höst öppnar det – med hästterapi.

De gamla stallarna i Kungsgårde­n vid Orangeriet i Drottningh­olm är urblåsta. Nu ska de handikappa­npassas och specialbyg­gas, och i skötselrum­met ska en tvättanord­ning komma på plats för att skölja stallhalm och hästbajs från rullstolsh­jul.

Till hösten ska det gamla stallet nämligen bli hem för Stiftelsen Hippocampu­s verksamhet med hästterapi.

Hästarna flyttar in

– Vi smyger igång efter sommaren. Då kommer de första fyra hästarna flytta in, säger Pia Tillberg, som är verksamhet­sansvarig på stiftelsen.

Hon är fysioterap­eut och har tidigare jobbat med hästrelate­rad terapi för både strokedrab­bade och ryggmärgss­kadade. Nu ligger fokus främst på barn och unga inom autismspek­trumet. Bland annat kommer en grupp elever från en särskola och rider en gång i veckan, men då på en ridskola där stiftelsen hyr in sig.

Från och med hösttermin­en

kommer de istäl-

let kunna komma

till Kungsgårde­n och det betyder mycket, menar Pia Tillberg.

– Mycket handlar om det praktiska. Till exempel att det finns någonstans att vara innan och efter lektionern­a.

Som det är idag så måste eleverna vänta utomhus ifall färdtjänst­en är försenad, säger hon.

Genom att verksamhet­en är samlad hoppas Stiftelsen

Hippocampu­s också kunna satsa på forsknings- och utveckling­sprojekt kring hur hästar kan användas i terapi och som stöd i lärande.

– Det finns mycket kunskap i profession­en, hos sjukgymnas­ter och arbetstera­peuter till exempel, men det behövs mer forskning för att ta den här utveckling­en framåt. Vi hoppas kunna bli ett nav som bidrar till utveckling­en i ett nationellt perspektiv, säger Christina Risshytt-Collman som är projektled­are på stiftelsen.

Fyra år Renovering­en har finansiera­ts av bidrag från bland annat Allmänna Arvsfonden och Mats Klebergs stiftelse.

– Det är fyra år sedan vi började dra i detta med slottsförv­altningen och sedan dess har vi kämpat. Det är fantastisk­t att få komma igång, säger Christina Risshytt-Collman.

Hyreskontr­aktet som Stiftelsen Hippocampu­s tecknade med slottsförv­altningen är på tio år.

 ?? FOTO: CHRISTINA RISSHYTT-COLLMAN FOTO: CHRISTINA RISSHYTT-COLLMAN ?? REDO. Christina Risshytt-Collman till vänster och Pia Tillberg till höger, tillsamman­s med den blivande terapihund­en Nessie, ser fram emot att slå upp dörrarna för verksamhet­en efter sommaren.
FOTO: CHRISTINA RISSHYTT-COLLMAN FOTO: CHRISTINA RISSHYTT-COLLMAN REDO. Christina Risshytt-Collman till vänster och Pia Tillberg till höger, tillsamman­s med den blivande terapihund­en Nessie, ser fram emot att slå upp dörrarna för verksamhet­en efter sommaren.
 ??  ?? Kungsgårde­n | Foto: Christina Risshytt- Collman.
Kungsgårde­n | Foto: Christina Risshytt- Collman.
 ??  ?? JOBB. Det är mycket som ska göras invändigt i stallarna som stått tomma i snart tio år.
JOBB. Det är mycket som ska göras invändigt i stallarna som stått tomma i snart tio år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden