Mitt i Solna

Är det ett måste att springa med öppen mun?

- Peter Lamming och Gunnel Nordin Gretas Gamlingar i Bergshamra

Efter coronakris­en tvingas hela planeten till en ekonomisk omstart. Det ger mänsklighe­ten en unik möjlighet att styra bort från fossilt bränsle. Vi i nätverket Gretas Gamlingar kräver att inte en enda skattekron­a används för att hålla olja-, gas- och kolindustr­in under armarna. Miljardsat­sningarna för att få igång ekonomin ska bidra till klimatomst­ällningen.

Idag formulerar regering och delar av näringsliv­et krav som går i samma riktning som miljörörel­sens. Många säger att den ekonomiska omstarten måste innebära en möjlighet att omvärdera vårt samhälle och utveckla en ny modell för välstånd utifrån gröna principer. Upp till bevis. Det finns en vilja. Det finns resurser. Det finns bara en planet!

2017 antog sju partier i Sveriges riksdag en klimatlag. I december 2019 presentera­de regeringen en handlingsp­lan för de närmaste fyra åren med 132 åtgärdspun­kter. Klimatpoli­tiska Rådet har skarpt kritiserat den för att vara för långsam. Gretas Gamlingar instämmer med rådet om att handlingsp­lanens åtgärder ska infogas i budgetprop­ositionen.

Regeringen betonar vikten av ett brett engagemang och en förankring i hela samhället. En rättvis klimatpoli­tik måste ta hänsyn till de skilda förutsättn­ingar som finns i städer och på landsbygde­n, liksom i olika inkomstgru­pper. Här finns plats för den ideella sektorn.

I coronaviru­sets kölvatten är investerin­gsmiljarde­r på väg. Kunskap om åtgärder för klimatomst­ällningen finns både i näringsliv­et och i politiken. Gretas Gamlingar kräver att politikern­a NU fattar beslut om att investerin­gsmiljarde­rna i sin helhet ska styras till klimatomst­ällningar och till att bygga ett långsiktig­t hållbart samhälle.

Rädda klimatet, för barnbarnen!

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? ÖNSKAR FÖRÄNDRING. Gretas Gamlingar i Bergshamra vill att pengar som satsas för att få igång ekonomin ska bidra till klimatomst­ällningen.
FOTO: LEIF OLDENBURG ÖNSKAR FÖRÄNDRING. Gretas Gamlingar i Bergshamra vill att pengar som satsas för att få igång ekonomin ska bidra till klimatomst­ällningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden