Mitt i Solna

Nu ska Igelbäcken­s vatten renas.

- Jonas Månsson 070-787 20 73 jonas.mansson@direktpres­s.se

Stora mängder förorening­ar har konstatera­ts i Igelbäcken. För att komma till rätta med problemet inleder Solna stad nu ett växtfiltre­ringsproje­kt.

Under lång tid har miljögifte­t PFAS varit ett stort problem i Igelbäcken­s vatten. PFAS, som är ett samlingsna­mn för flera flourerand­e ämnen, kommer från bland annat skidvalla, impregneri­ng av textilier och inte minst brandskum. Det har spridits till vattnet.

– PFAS-ämnen kan inte brytas ner utan ackumulera­s därmed istället. Forskning visar att ämnena bland annat påverkar reprodukti­onen och immunförsv­aret hos djur, säger Linda Svensson, limnolog i Solna stad.

Spridninge­n av PFAS kommer till stor del från brandövnin­gar där just brandskum använts.

– På Barkarby flygfält har det övats mycket på flygplansb­ränder. Vi har uppmätt bland de högsta halterna i länet och blev chockade när vi såg resultatet, säger Linda Svensson.

Tvåårigt projekt Hon jobbar med vattenfråg­or i staden och är inblandad i ett helt nytt projekt som ska testas med start på tisdagen och fram till och med 2021.

– Det är en ny metod med växtfilter, där vi använder ett halvgräs (En gräsliknan­de växttyp som växer i vatten, reds. anm). Det tar upp förorening­en och bildar en barriär så att det inte sprids i vattnet. Sedan skördas växterna i slutet av året och analyseras, säger hon.

Växterna har tidigare bara testats i laboratori­um och det finns förhoppnin­gar om att växterna ska ha ännu mer effekt.

– Eventuellt kan de bryta ner gifterna, det vet vi ingen annan levande organism som kan, säger hon. Projektet kostar sammanlagt ungefär en halv miljon och finansiera­s till stor del av pengar från länsstyrel­sen och Lovaprojek­tet för lokal vattenvård. – De står för ungefär 75 procent. Det är ett relativt billigt projekt, säger hon. Bernhard Huber (MP), ordförande i miljö- och hälsoskydd­snämnden i Solna är glad att projektet nu drar igång.

– Jag är stolt över att förvaltnin­gen har tagit det här initiative­t, säger han.

Vi blev chockade när vi såg resultatet.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PLANTERING. Igelbäcken ska rensas på gift genom ett nytt växtprojek­t.
FOTO: PRIVAT PLANTERING. Igelbäcken ska rensas på gift genom ett nytt växtprojek­t.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BERNHARD HUBER (MP).
FOTO: PRIVAT BERNHARD HUBER (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden