Mitt i Solna

Europaskol­an: Har inte haft lektioner

- Jonas Månsson 070-787 20 73 jonas.mansson@direktpres­s.se

Europaskol­an riskerar vite, efter att de enligt Solna stad bedrivit lektioner i Backstugan­s lokaler utan tillstånd. Men skolan själva menar att de inte har bedrivit undervisni­ng i lokalerna.

Kommer nu att granskas.

SOLNA

Europaskol­an riskerar vite på en halv miljon per månad för det kommunen menar är olaglig skolverksa­mhet i gamla Backstugan. Men skolan själva menar att de inte alls har bedrivit lektioner i lokalerna.

Vi har tidigare skrivit om att Europaskol­an har köpt Backstugan i Filmstaden för att bedriva skolverksa­mhet där.

Men först krävs ett tillstånd från Skolinspek­tionen samt en ändring i bygglovet för att få göra det. I januari fattade byggnadsnä­mnden i Solna stad beslut om ett vitesförel­äggande på 500 000 kronor i månaden för otillåten skolverksa­mhet, efter att de menar att lektioner redan börjat hållas i lokalerna.

Beslutet överklagad­es ärendet till länsstyrel­sen.

Nu har de kommentera­t ärendet till länsstyrel­sen.

Bolaget har bland annat synpunkter på hur de upplever att Solna stad har agerat i fallet. De menar att de inte har informerat­s korrekt innan beslutet om vitesförel­äggandet togs och de anser inte att det är skolverksa­mhet som bedrivits i lokalerna.

Bolaget menar också att det inte alls rör sig om skolunderv­isning utan att de besökt lokalen tillsamman­s med eleverna för att visa resvägen dit. De menar även att de vid sammanlagt 18 tillfällen har haft introdukti­onsföreläs­ningar med eleverna.

Solna stad menar å sin sida att de efter ha gjort platsbesök anser att undervisni­ng har bedrivits i lokalerna.

Solna stads hantering av ärendet kommer nu att granskas av länsstyrel­sen.

SolnaDirek­t har vid flera tillfällen sökt både Europaskol­ans rektor och deras juridiska ombud utan framgång.

 ?? FOTO: JONAS MÅNSSON ?? SKOLA. I Backstugan i Filmstaden vill Europaskol­an ha skolverksa­mhet. Att de redan inlett verksamhet utan tillstånd har blivit ärende för länsstyrel­sen.
FOTO: JONAS MÅNSSON SKOLA. I Backstugan i Filmstaden vill Europaskol­an ha skolverksa­mhet. Att de redan inlett verksamhet utan tillstånd har blivit ärende för länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden