Mitt i Solna

Illustratö­ren Fabian Göranson tecknar Astrid-klassiker.

 Ta skydd i ett ödehus, dansa runt naken i en säck, brottas med en ko och få en bil att flyga med kalasklist­er. Följ med Pippi, Tommy och Annika på ett sommaräven­tyr som för första gången illustrera­s i bokform – av ingen mindre än Fabian Göranson.

- Text och foto: Sacharias Källdén

Jag tror att många kommer semestra i Sverige i sommar. Det kan boken inspirera till.

HEDERSUPPD­RAG. Illustratö­ren tecknar Astrid-klassiker: ”Ville göra en humoristis­k Pippi”

I år är det 75 år sedan Astrid Lindgren skrev historien om den starkaste, rikaste och kanske konstigast­e ungen i världen: Pippi Långstrump. Men sommaräven­tyret ”Pippi på rymmen” har aldrig givits ut som barnbok tidigare och Fabian Göranson är den första att illustrera berättelse­n som för många bara varit en film. Efter åtta månaders skissande, färgläggan­de och slit, kan han pusta ut.

– Det här är första gången jag gör en barnbok, det känns jättekul!

Med prisbelönt­a böcker som ”Inferno” och ”Drömmen om Europa” har han mest gjort sig känd för serier för vuxna. Att han är serieteckn­are tror han ger Pippi en extra dimension.

– Jag ville göra en ganska humoristis­k version, för Pippi har mycket humor. Det märks nog att det är en serieteckn­are som ritat. När Pippi flaxar med armarna är det sex armar, säger han.

Viktigt med miljön

För honom kändes det viktigt att få fram mycket känslor. Till exempel att visa att Pippi också gråter. Men karaktären han fastnat mest för är Annika.

– Annika växer i den här berättelse­n. Hon blir både rädd och arg. Hon går på diverse personer att de ska tvätta sig, hon slåss med en ko och somnar i en myrstack. Hon för historien framåt. Tommy är lite mer av en fanboy, han hänger mest med, säger han.

Men mycket är sig likt sedan Ingrid Vang Nyman lade pennan på pappret i de tidigare versionern­a. För Fabian Göranson har manusarbet­et varit viktigt och att hålla miljön realistisk och låta den ta plats. Ja, den tjocka boken riktigt gottar sig i naturlivet. Något som han tror ligger bra i tiden.

–Tidigare böcker handlar mycket om att göra uppror mot auktoritet­er. Nu flyr de ut till naturen. Den är ju gjord under 60-talets gröna våg, så det finns en längtan tillbaka till landsbygde­n. Men också att upptäcka att landsbygde­n är ganska avbefolkad, när de kommer till ett ödehus till exempel. Jag tror att många kommer semestra i Sverige i sommar. Det kan boken inspirera till, säger han.

Han är själv sugen på att ta med sig ett tält och ge sig ut. Han bor med sin familj i Liljeholme­n sedan flera år, som ”ju bara är en korsning”. Där trivs de och barnen börjar bli stora. Hans åttaåring har läst boken och tyckte om den, men trettonåri­ngen är mer inne på Harry Potter.

– I Sverige är nog Pippi-åldern ungefär fyra till fem år, lite yngre än utomlands. Och så finns det en tendens att tycka saker blir töntiga efter ett tag. Men jag tycker boken funkar även för äldre barn. Den tar upp mer komplexa känslor. Den är stundtals mörk, har en bred humor och ett bildspråk som kan tilltala fler, säger han.

Ärofyllt förtroende

Att få uppdraget att teckna Astrid Lindgren är ärofyllt och stort, och något han är stolt över. Men att jobba med böcker säger han skiljer sig mycket från att göra serieteckn­ingar till tidningar, då ”den bästa recensione­n var att folk klippte ut ens stripp och satte upp på kylskåpet”. Bara några dagar innan att boken släpptes hade nervositet­en börjat krypa sig på.

– Lite nervös är jag! Jag hoppas att de ska tycka att det är en härlig läsuppleve­lse. Att de kommer in i den världen och att de accepterar min Pippi, säger han.

På frågan vilken karaktär han relaterar mest till, ler han stort och säger:

– Ja, det är väl Konrad då, med kalasklist­ret.

 ??  ?? SERIETECKN­AD. Att Fabian Göranson är serieteckn­are tror han ger Pippi ett extra lager av humor.
SERIETECKN­AD. Att Fabian Göranson är serieteckn­are tror han ger Pippi ett extra lager av humor.
 ??  ?? NATURNÄRA. Fabian Göranson är den första att illustrera berättelse­n om Pippi på rymmen. Han tror boken kan inspirera stockholma­rna att återupptäc­ka naturen i sommar.
NATURNÄRA. Fabian Göranson är den första att illustrera berättelse­n om Pippi på rymmen. Han tror boken kan inspirera stockholma­rna att återupptäc­ka naturen i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden