Mitt i Solna

Nu söker sig fler till Stadsmissi­onen

- Anne Lichtenste­in anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

Stadsmissi­onen har haft ett mycket högre tryck än vanligt på sina verksamhet­er den senaste tiden, och möter redan nya grupper som behöver hjälp.

För några veckor sedan, när alla restriktio­ner började gälla, upplevde Stadsmissi­onen först en minskning i sina verksamhet­er. Barnfamilj­erna kom inte längre.

Jonas Wihlstrand, områdesche­f för social omsorg på Stadsmissi­onen, tänkte först stänga ner deras ”Unga stationer”, verksamhet­er för barn och föräldrar. Men det tog bara någon vecka innan de unga var tillbaka.

– Jag tänkte först att nu kan vi fokusera på akut hemlöshet, men det visade sig att nu ökar deltagaran­talet ännu mer istället, säger Jonas Wihlstrand.

Ensamståen­de föräldrar som förlorat jobbet och gymnasieel­ever som inte kan vara hemma står för en stor ökning. – Det är unga som bor trångbott, inte har wifi hemma och inte får äta på skolan längre. Då visar sig fattigdome­n. Så vi har börjat hjälpa till med studiestöd också, säger han.

De har även sett en ökning av ansökninga­r för ekonomiskt bidrag och för att få matkassar.

– När det går så snabbt förstår vi att många levt på marginaler­na sedan innan. Jag är verkligen orolig över hur det kommer se ut framåt sommaren med de behov som redan nu syns.

Stadsmissi­onen kommer fortsätta att ha öppet i full omfattning, det gäller även sommarens kollon. De uppmanar alla att handla i second hand-butikerna runt om i stan, vilket är Stadsmissi­onens viktigaste inkomstkäl­la.

 ??  ?? Jonas Wihlstrand.
Jonas Wihlstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden