Mitt i Solna

En av fem på DS har haft corona

- Bella Franzén bella.franzen@direktpres­s.se

Vet ännu inte säkert.

527 medarbetar­e på Danderyds sjukhus har testats och 20 procent av dem har visat sig ha antikroppa­r. Men ännu vet man inte om antikroppa­r innebär immunitet.

Studien har gjorts av SciLifeLab, KTH och Danderyds sjukhus, och än så länge är det bara personal på Danderyds sjukhus som testats.

I ett pressmedde­lande meddelar sjukhuset att studien hittills kommit fram till att var femte medarbetar­e har haft covid-19.

– Tanken med studien är inte bara att fastställa hur många av medarbetar­na som har haft covid-19, vi vill också kunna fastställa hur lång tid en individ har antikroppa­r och högst sannolikt är immun mot covid-19, säger Charlotte Thålin,specialist­läkare vid Danderyds sjukhus som är med och driver studien i pressmedde­landet.

Oklart läge

Ännu vet man inte om antikroppa­r också innebär att en person är immun, men det är något man hoppas på för att kunna låta människor arbeta utan risk för att bli smittade igen.

– Vi vet ännu inte säkert om antikroppa­r innebär immunitet, men mycket talar för det. Människor som får veta att man har bildat antikroppa­r skulle i så fall kunna arbeta utan risk för att bli smittad, eller att smitta andra, vilket har en stor betydelse inte bara för vården och andra samhällsny­ttiga funktioner, utan även för hela samhället, säger Charlotte Thålin.

Man kommer nu att fortsätta studien. Man hoppas kunna testa alla medarbetar­e som vill bli testade. Dessutom kommer det att göras uppföljnin­gstester på de som redan testats.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SMITTA. Var femte medarbetar­e på Danderyds sjukhus visade sig ha varit smittad av coronaviru­set.
FOTO: MOSTPHOTOS SMITTA. Var femte medarbetar­e på Danderyds sjukhus visade sig ha varit smittad av coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden