Mitt i Solna

Kan en delägare av ett hus kräva försäljnin­g?

 JURIDIK · Äger ni en fastighet ihop ska du känna till det här om den ena vill sälja.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Två personer äger en fastighet ihop. Den ena äger 10 procent och den andra äger 90 procent. Kan då exempelvis den som äger den mindre delen av fastighete­n begära försäljnin­g via offentlig aktion oavsett vad den andra personen anser?

Att samäga en bostad är ofta ekonomiskt sett en fördel. Man kan dela på alla kostnader och gemensamt se till att bostaden blir skött på rätt sätt. Men ofta kanske man inte själv valt att samäga en bostad.

Man kan exempelvis ha fått en fastighet i arv att dela med sina släktingar. Det kan innebära att konflikter om frågor man inte är ense om uppstår.

Om delägarna har olika ekonomiska förutsättn­ingar kan det förr eller senare uppstå ett läge där någon av delägarna upplever att huset är en alltför stor ekonomisk belastning och vill sälja sin andel.

Alla beslut som rör en samägd bostad ska fattas så att alla delägare är överens, med undantag för rent akuta förvaltnin­gsåtgärder. Varje delägare har alltså lika mycket att bestämma om, oavsett ägarandel. Om en delägare skulle vilja sälja huset, medan övriga delägare vill behålla det men inte kan köpa ut den delägaren, så har delägaren ändå rätt att begära att huset säljs.

I värsta fall kan detta innebära att delägaren behöver lämna in en begäran hos tingsrätte­n om att fastighete­n ska säljas på offentlig auktion. En offentlig auktion innebär ofta att delägarna inte får lika mycket pengar för huset som de kunde ha fått.

I ditt fall kan alltså delägaren som äger 10 procent av huset begära att huset säljs via offentlig auktion, trots att delägaren som äger 90 procent motsätter sig detta.

Det går dock att undvika en offentlig auktion om delägaren som äger 90 procent har möjlighet att köpa ut delägaren som inte längre vill vara samägare.

Ägarna kan även sluta ett så kallat samägander­ättsavtal. Då kan man exempelvis avtala bort rätten att sälja fastighete­n på offentlig auktion. Ett samägander­ättsavtal innebär också en möjlighet att reglera flera andra frågor som kan bidra till att underlätta samägandet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden