Mitt i Solna

Reklamregi­ssör lyfter hemlösas röst

- Claudio Britos claudio.britos@direktpres­s.se TACKSAM.

När krisen slog till stod den frilansand­e regissören Ali Memarchi utan uppdrag. Då vände han istället sin kamera mot samhällets mest utsatta.

”Gå hem och vila dig tills symptomen har avtagit. Den uppmaninge­n får så många svenskar såhär i smittotide­r. Men vi hemlösa vi har inte den lyxen att kunna göra så. Det är inte så lätt att låsa in sig 14 dagar när man bor på gatan”, säger Kari med en trött men skarp blick.

Scenen är ur en film av den frilansand­e reklam- och dramaregis­sören Ali Memarchi, bosatt i Hammarby sjöstad. När coronakris­en slog till och uppdragen slutade strömma in fick han ett nytt perspektiv på sin vardag.

Ingen pitch, ingen kund

– Jag landade på jorden och insåg vad jag hade framför mig och blev mer tacksam. Istället för att deppa och vänta ville jag göra något samhällsbä­rande. Det var så tanken om de hemlösas situation kom upp.

Vanligtvis krävs det en pitch och en kund, någon som kan bidra med pengarna som krävs. Nu valde Ali i stället att, tillsamman­s med sitt lag på fyra personer, helt ideellt ta sig till ett härbärge i Sollentuna. Där kom han i kontakt med paret Kari och Jonny.

– Min tanke var att få fram aspekten i att de är människor som du och jag – och inte människor bland sopor och i tält, så som de ofta porträtter­as. Vi behöver lyfta blicken och tänka till, säger Ali.

Ali och hans team fick snabbt parets förtroende. Och efter han berättat om initiative­t så bestämde de en dag för inspelning. Allting spelades in på en dag. Intervjun med Kari spelades in och blev berättarrö­sten i filmen.

Hon berättade om kaoset de dagligen lever i och hur de känner sig härdade trots viruset. Och om situatione­n på härbärget med de små rummen och våningssän­garna som står tätt inpå varandra, som gör det svårt att följa de råd och uppmaninga­r som Folkhälsom­yndigheten ger.

– Hemlösa har svårt att hitta strategier för att skydda sig mot smittan. Vilka strategier ska de följa om deras huvuduppgi­ft alltid varit att försöka få mat för dagen, frågar sig Ali Memarchi.

Kreatörer har ett ansvar

– Vi pratar inte lika mycket om de hemlösa under coronatide­r. De är generellt en minoritet som är röstlösa i sådana här kriser, menar Ali.

Ali tycker att kreatörer har ett särskilt ansvar under en sådan här kris: att lyfta de viktiga berättelse­rna som måste berättas.

– Vi klagar på att vi inte får träffa vänner, de hemlösa klagar på att de inte har någonstans att bo.

Vi klagar på att vi inte får träffa vänner, de hemlösa klagar på att de inte har någonstans att bo.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Krisen fick Ali Memarchi att skifta perspektiv: ”Jag landade på jorden och insåg vad jag hade framför mig och blev mer tacksam.”
FOTO: CLAUDIO BRITOS Krisen fick Ali Memarchi att skifta perspektiv: ”Jag landade på jorden och insåg vad jag hade framför mig och blev mer tacksam.”
 ?? FOTO: ANDRÉ LINDHOLM ?? SVÅR TID. Kari berättar om sin verklighet under coronakris­en i Ali Memarchis kortfilm.
FOTO: ANDRÉ LINDHOLM SVÅR TID. Kari berättar om sin verklighet under coronakris­en i Ali Memarchis kortfilm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden