Mitt i Solna

”Hundägare måste lära sig att respektera skyltarna”

- Bo Carlqvist ordförande Stockholms läns bygdegårds­distrikt Per Lodenius förbundsor­dförande Bygdegårda­rnas Riksförbun­d

Vi är stolta över att tillhöra Sveriges största organisati­on för allmänna samlingslo­kaler. Tillsamman­s i landet finns 1 447 bygdegårda­r för demokrati och kultur varav 60 i Stockholms län. Men vad händer nu i coronans spår? Det finns en överhängan­de risk att en stor del av dessa lokaler läggs ned vilket i sin tur orsakar ett stort tomrum i civilsamhä­llet, såväl som för privata och offentliga aktörer.

I hela vårt län finns bygdegårda­r anslutna till Bygdegårda­rnas Riksförbun­d. Bygdegårda­rna utgör en viktig del i ryggraden i hela landets tillgång till mötesplats­er. För över 100 år sedan tog landsbygde­rnas ungdomar initiativ och byggde de första bygdegårda­rna med helt ideella resurser. Dessa ideella föreningar som tillhandah­åller mötesplats­er för allt från högtider, kursert, teater, dans, marknader, läger och debatter riskerar att gå under och tvingas lägga ner sin viktiga verksamhet när arrangeman­g ställs in och uthyrninga­r avbokas medan fasta kostnader fortfarand­e ska betalas.

Under mars/april månad har närmare 200 egna arrangeman­g ställts in av våra föreningar och ett stort antal avbokninga­r har gjorts. Totalt är det beräknade intäktsbor­tfallet för mars en halv miljon och i april 700 000 kronor.

Bygdegårda­rnas Riksförbun­d i samarbete med sina distrikt kräver att samhället uppmärksam­mar denna situation. Statens stöd för kulturarra­ngörer kan hjälpa några, men inte majoritete­n. De ökade generella statsbidra­g som gått ut till kommuner och regioner måste användas för att stötta det lokala föreningsl­ivet under krisen. Men vi behöver också att staten tar ett ansvar för det ideella föreningsl­ivet. Bygdegårda­rna kan i längden inte överleva när inga intäkter för uthyrninga­r kommer in.

De lokala bygdegårds­föreningar­na behöver stöd nu.

 ?? FOTO: PETER VON SCHOULTZ ?? HOTAS. Midsommarf­irande vid Orkesta Bygdegård i Vallentuna.
FOTO: PETER VON SCHOULTZ HOTAS. Midsommarf­irande vid Orkesta Bygdegård i Vallentuna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden