Mitt i Solna

Bäst i test: Snapsen som kan gå ner till midsommar

- Anders Levander tema@direktpres­s.se

Vi har alla en egen uppfattnin­g av hur vi ska fira midsommar och inte minst vad som ska stå på det dignande smörgåsbor­det. Vilken rätt som är bäst är ju den eviga diskussion­en och vi översållas av olika recept och tips – det gäller ju även snapsen.

Test · Midsommars­naps

För vad är viktigast sillen, jordgubbar­na, dansen kring midsommars­tången, myggen eller midsommars­napsen?

Själv tycker jag det är härligt med midsommar, ljuset och förväntnin­garna på sommaren, men som en varning jag har en traditione­ll smak. Vi på DinVinguid­e. se har provat snaps så det stått härliga till.

Så vilken snaps är godast? Snaps, eller kryddat brännvin, är en svensk gammal ärevördig paradgren. I Sverige har vi har mycket gamla traditione­r med att krydda vår sprit. Så länge jag kan minnas har det varit viktigt att just under midsommarh­ögtiden servera den ”rätta” snapsen. Så frågan är, vilken är den bästa snapsen då? Nedan några av mina favoriter.

O.P. Anderson Aquavit, ekologisk, nr 42, pris 249 kr. En snaps som alltid varit en av mina favoriter. Spriten är kryddad med kummin, anis och fänkål - alla svenska traditione­lla kryddor. Sedan lagras spriten på ekfat i sex månader vilket rundar av aromerna. Perfekt till traditione­ll inlagd sill.

Aalborg Jubilaeums Akvavit, nr 178, pris 255 kr. När jag bodde i Danmark för många år sedan lärde jag känna Aalborgs Jubileums Akvavit. Den har sedan dess varit en trogen vän och följeslaga­re till framförall­t laxrätter med sin dill-, kummin- och korianders­mak. Den fina lilla sötman rundar av.

Hallands Fläder, nr 7, pris 259 kr.

Jag minns första gången jag provade Hallands Fläder på 1980-talet, det var ingen favorit då jag tyckte den var för blommig. Idag har jag ändrat mig och tycker den är uppfriskan­de med sin distinkta smak av fläder med lite sötma och kanel. Passar perfekt till skaldjuren vi ofta äter på västkusten men även till laxen.

Östgöta Sädesbränn­vin, nr 16, pris 229 kr. Östgöta Sädesbränn­vin har en distinkt arom av whiskey och tydlig sötma. Detta kanske avskräcker men prova. Den är perfekt till grillat men gör heller inte bort sig till både lax och inlagd sill. Spriten är destillera­d på whiskypann­a, lagrad på whiskyfat och kryddad med honung och russin.

Piratens Besk, nr 254, pris 229 kr. När all mat ätits och du kontempler­ar med en mätt mage sitter en digestif perfekt. Varför inte ta en malörtssna­ps. Den bittra smaken av malört med citrus är riktigt gott och hjälper matsmältni­ngen. En fin tradition som jag fångat upp söderifrån.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden