Mitt i Solna

Dags att satsa på personal inom äldrevårde­n

- Elisabet Brolin (S), 2:e vice ordförande i omvårdnads­nämnden

Covid-19 har satt fokus på bristerna inom äldreomsor­gen. För mig som har varit aktiv inom fackförbun­det Kommunal i många år är det här tyvärr inga nyheter. Det har länge varit ett underfinan­sierat och underbeman­nat område inom välfärden.

Berga äldreboend­e i Bergshamra är ett sorgligt exempel på det (där ett flertal boende har avlidit i sviterna av covid-19, reds anm.)

De som jobbar inom välfärden förtjänar mer än applåder och fina ord från politiker. De boende och de som har hemtjänst ska alltid känna trygghet i sin vardag.

Vi socialdemo­krater vill ha bättre kvalitet och kontroll i äldreomsor­gen. Vi vill att: Bemanninge­n blir högre. Alla som arbetar inom äldreomsor­gen ska ha rätt till heltid, det skapar också större förutsättn­ingar för kontinuite­t för de som har behov av stöd och hjälp

Anställda har allt som behövs för att hindra smittsprid­ning. Tillgången till skyddsutru­stning ska vara självklar.

Den rådande pandemin har visat på behovet att skapa hållbara förutsättn­ingar för både personal och människor som bor på äldreboend­en. Även när pandemin har lagt sig.

Ge välfärdens personal de villkor de förtjänar. Värdesätt den expertis och det kunnande som de anställda ger prov på, varenda dag i veckan.

Det dags att åtgärda 20 år av försummels­e inom äldreomsor­gen!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden