Mitt i Solna

Solnas unga får helt nya uppdrag i år.

- Jonas Månsson

I våras fanns farhågor om att många kommunala sommarjobb var i farozonen.

Nu står det klart att kommunen kan erbjuda 300 jobb – precis som planerat.

Under våren gick Solna stad ut med att flera av de omkring 300 utlovade sommarjobb­en för ungdomar var i farozonen, bland annat eftersom många jobb var inom turistnäri­ngen och äldreomsor­gen, något SolnaDirek­t har skrivit om.

När sommarlove­t nu inletts står det klart att antalet platser blir samma som utlovats, men att ungdomarna kan få andra arbetsuppg­ifter.

– När förutsättn­ingarna förändrade­s ställde vi snabbt om och såg nya möjlighete­r till sommarjobb inom stadens egna verksamhet­er. Tack vare god samverkan med det lokala näringsliv­et har hälften av platserna kunnat erbjudas på företag runtom i staden, säger Lars

Rådén (M) ordförande i kompetensn­ämnden i Solna stad, i ett pressmedde­lande.

Nya former av sommarjobb

Även ute på offentliga platser kommer Solnaborna möta sommarjobb­are.

– Nytt för i år är bland annat våra kulturmilj­övärdar som kommer att arbeta ute i stadens många kulturmilj­öer. Ungdomarna kan ge besökare informatio­n och vägledning om platsen. De kan också uppmuntra till att hålla rent, tipsa om publika aktivitete­r och samtidigt lyfta platsens kulturhist­oria – och hänvisa till digitala guider och kartor, säger Peter Edholm (L) ordförande i kulturoch fritidsnäm­nden i Solna stad i pressmedde­landet.

Bland de jobb som tillkommit finns badvärdar, utomhusmus­ikanter och olika former av inventerin­g. Exempelvis kommer några ungdomar att få granska och dokumenter­a vilken standard parkbänkar och lekplatser har. Även offentlig konst ska inventeras.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UNDERHÅLLE­R. Några av Solnas ungdomar kommer underhålla allmänhete­n på gator och torg i sommar.
FOTO: MOSTPHOTOS UNDERHÅLLE­R. Några av Solnas ungdomar kommer underhålla allmänhete­n på gator och torg i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden